Почина създателят на Apple

4
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Сиатъл. Съоснователят и бивш изпълнителен директор на Apple Стив Джобс е починал в сряда на 56-годишна възраст след дългогодишна битка с рядка форма на рак на панкреаса, предаде Ройтерс.

„“Епъл“ съобщи за кончината му в кратко комюнике. „Блясъкът, страстта и енергията на Стив бяха източник на неизброими иновации, които обогатяват и подобряват живота ни. Светът става неизмеримо по-добър благодарение на Стив,“ заявяват от компанията.   56-годишният Стив Джобс бе емблематична фигура за Силиконовата долина и бе в основата на някои от най-известните продукти на „Епъл“. Той стои зад успеха на персоналните компютри „Macintosh“, на преносимите MP3 плейъри iPod, на смартфоните iPhone, на цифровите таблети iPad. През август той се оттегли не само от управлението, а и изцяло от дейността на фирмата, която стартира заедно със Стивън Возняк. От компанията не дадоха никакви обяснения за неговото напускане, но се знаеше, че от години той има много тежки здравословни проблеми.

Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско, Калифорния. Той е незаконороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън и още като невръстно бебе е осиновен от Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян. Като ученик Джобс посещава лекции на фирма-подизпълнител на „Хюлет Пакард“ в Пало Алто. Там бива нает като летен работник. Друг работник в тази фирма е Стивън Возняк. Няколко години по-късно, през 1976г. двамата основават „Епъл“ в гаража на Стив Джобс. Той е на 21, а Возняк, който все още работи за „Хюлет-Пакард“ – на 26 години. Следва успеха на персоналните компютри „Macintosh“ /по името на любимия сорт ябълка на Джобс/. Вътрешни разногласия в компанията правят така, че на 12 септември 1985 г. Джобс окончателно напуска „Епъл“.

През 1986 година Джобс заедно с Едуин Кетмул основават компанията „Пиксар“ („Pixar“), занимаваща се с компютърни анимации. Тя се ражда, когато Джобс откупува графично студио на Джордж Лукас за 10 млн. долара. През последните години „Пиксар“ е доста известна благодарение на филмите си „Играта на играчки“, „Търсенето на Немо“ и „Феноменалните“. След това новите му проекти са свързани най-вече със софтуерната индустрия, като компанията, която основава през 1989 г. се нарича „Next“.Джобс осъзнава, че не може да направи революция в хардуера и затова насочва всичките си усилия към софтуера. Въпреки сравнително големите успехи на Джобс с „Next“, компанията не става един от големите играчи в компютърния бизнес. Но такъв играч си остава „Apple“ и те купуват „NeXT“ през 1996 за сумата от 402 милиона долара, като по този начин връщат Джобс в компанията, която той сам основава.

През 2004г. Джобс се лекува от рак на панкреаса, а през 2009 му правят трансплантация на черен дроб. На 17 януари тази година Джобс си взе отпуска за неопределен период от време, но не обясни заради какъв здравословен проблем. Стив Джобс бе заместен като генерален директор на корпорацията от втория човек в нейната йерархия – операционният директор Тим Кук.

Съоснователят и председател на „Майкрософт“ Бил Гейтс каза за дългогодишния си конкурент и приятел: „В света рядко може да се срещне човек с толкова дълбоко влияние, каквото упражняваше Стив, ефектът от което ще се усеща от много поколения наред. За онези от нас, които имаха късмета да работят с него, това е  безумно голяма чест.“

Президентът на САЩ Барак Обама отдаде почит пред смъртта на основателя на „Епъл“ Стив Джобс, като го нарече един от най-големите американски новатори. Създавайки една от най-проспериращите компании на планетата, тръгвайки от един гараж, той бе истински пример за американската находчивост. Обама изрази силната си тъга заради смъртта на Джобс и поднесе своите съболезнования на близките му. Кметът на Ню Йорк и основател на агенцията за финансови новини „Блумбърг“, Майкъл Блумбърг го сравни с учени като Албърт Айнщайн и Томас Едисън. „Тази вечер Америка изгуби гений, за когото ще си спомня като за Едисън и Айнщайн и чиито идеи ще влияят на света в продължение на няколко поколения“, каза Блумбърг в комюнике. „В продължение на 40 години Стив Джобс виждаше бъдещето и го караше да се ражда, много преди повечето от хората да успеят да видят хоризонта“, каза нюйоркският кмет. „Страстната вяра на Стив в силата на технологиите за промяната на начина ни на живот, ни донесе повече от многофункционални телефони и таблети iPad – тя ни донесе знание и сила, които са на път да променят лицето на цивилизацията“, каза Блумбърг.

Австралийският премиер Джулия Гилард изрази скръбта си от смъртта на основателя на „Епъл“ Стив Джобс и го нарече „гений“ и глобален новатор, който промени света. „Всички ние ежедневно ползваме продукти, за които стои неговия креативен гений и затова е много тъжна новината за смъртта му“, каза тя и изказа съболезнованията си на семейството му и приятелите му. „Не е пресилено да се каже, че той буквално промени света ни“, каза тя пред репортери в Канбера, наричайки го „невероятен глобален новатор“. Генералният директор на „Епъл“, който пое поста на Стив Джобс, Тим Кук заяви, че „Епъл“ е загубила един гениален новатор и невероятен човек. Стив оставя след себе си една компания, която само той можеше да създаде, и неговият дух е завинаги в „Епъл“.