10 уникални природни чудеса – 2 – тема за Светът – Idi.bg

134
Добави коментар
tao
tao

Земята е съвкупност от спиращи дъха чудеса, създадени от мощта на природата. Далечни и не толкова, тези места са познати по цял свят и са любими дестинации на туристите. Вижте някои от най-красивите чудеса на планетата, които всеки пътешественик трябва да посети при първа възможност, за да види с очите си тези невероятни места.

Част първа

6. Цветната земя на Шамарел, Мавриций

Остров Мавриций се намира недалеч от източните брегове на африканския континент в Индийския океан. Островът е известен с природните си чудеса, едно от които са водопадите Шамарел и заобикалящата ги местност. Те представляват три малки и тесни водопада, които падат от височина 90 сантиметра в равнината. Те обаче минават на заден план по прочути забележителности, когато биват открити цветните дюни. Те са образувани от вулканична лава, изстинала по различно време, от която се оформят пясъчни дюни със седем багри, червено, кафяво, виолетово, зелено, синьо, пурпурно и жълто. Заради това разнообразие от оттенъци дюните са оприличавани с дъга. Най-невероятната черта на пясъците е, че ако ги съберете и смесите, те се разделят по нюанси. Това е мистериозен процес, който учените все още не могат да разгадаят. Мистерия е отсъствието на ерозия на терена, въпреки че силните и чести валежи предразполагат именно към разрушаване на горния пласт.

7. Рио Тинто, Испания Рио Тинто е река в югозападните части на Испания, която извира от планината Сиера Морена в Андалусия. Водата й съдържа екстремофилни аеробни бактерии, които са се приспособили да виреят във вода с висока киселинност. По повърхността на скалите в речното корито на Рио Тинто се съдържа известно количество желязо, както и серни минерали, върху които растат бактериите. Това е причина реката да е с наситен червен оттенък. Учените считат, че условията на реката наподобяват тези на водата на Марс, по отношение на присъствието на желязо в нея, както и на подледовите киселинни води на луната на Юпитер, Европа. Заради това реката събужда интерес у астробиолози и учени от американската НАСА. Що се отнася до водата, причината за съдържанието на метали са вероятно най-старите в света мини, за които се смята, че вероятно са принадлежали на митичният цар Соломон. Минните дейности са оформили терасирани каменни стени, който оформят своеобразен естествен амфитеатър.

8. Летящият гейзер, Невада, Съединени американски щати

Колкото и да е странно, това чудо на природата всъщност е създадено във връзка с човешка намеса. През 1964 година американска компания решава да сондира почвата на няколко места в пустинята Невада, за да намери район, удобен за добиване на геотермална енергия. От земята обаче се появяват фонтани с гореща вода, които оформят гейзера Fly Geyser, ‘летящият гейзер’. Тази забележителност обаче не е достъпна за туристите, въпреки красотата на различните му тонове, тъй като гейзерът се намира на територията на частна собственост и достъпът невинаги е позволен. Ярките оттенъци на скалите се дължат на минералите във водата, а натрупванията са оформили своеобразен кратер с височина 1.6 метра. Наличието на вода сред пустинята е превърнало региона в любим оазис за лебеди, патици и риби, които са се появили от хайвер, пуснат от човешка ръка във водата.

9. Лунната долина, Бразилия

Vale da Lua, ‘Лунната долина’, се намира в бразилските планини и е част от националния парк Chapada dos Veadeiros. Древното плато е на възраст 1.8 милиарда години и съдържа някои от най-старите скални образувания на Земята. Националният парк е обявен за част от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2001. ‘Лунната долина’ е само част от красотата му и е обособена от сиви скали, полирани от кристално чистите води на река Сан Мигел. Пясъкът във водата е оформил малки отвори в скалите, а силните валежи по време на дъждовния сезон подхранват реката през цялото време. Заради мощните речни течения процесите на ерозия продължават и до днес. Тесните каньони и невероятни водоскоци са интересни забележителности за туристите, а малките вирове са чудесен начин за разхлаждане в горещите дни.

10. Цветната река, Колумбия

Известна като „Река на петте цвята“, Cano Cristales се намира в северозападните райони на Южна Америка, по-конкретно в Колумбия. През повечето време реката е абсолютно обикновена, но за кратко тя се превръща в истински карнавал на цветовете. Специфичните водорасли, които виреят върху речното дъно, образуват ярко наситените тонове, на които можете да сте свидетели само няколко дни в годината. Тъй като реката е твърде дълбока, до дъното й обикновено не достигат достатъчно слънчеви лъчи за развитието на водораслите. През сухия сезон обаче водата намалява и това позволява на растенията да се развият за кратък период от време, образувайки пластове с ярки багри. Този феномен трае едва няколко дни, но този факт е допълнителен стимул за туристите, които искат да го видят. Реката е дълга стотина километра и се намира в отдалечен район на планините Ла Макарена, така че до нея може да се стигне само на кон, магаре или пеша, или с организиран транспорт от някоя от местните агенции.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 7219 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност