Майкъл Корс

1
Добави коментар
josephine_
josephine_

Карл Андерсън Младши, познат като Майкъл Корс, е роден на 9 Август 1959г. в Лонг Айлънд, Ню Йорк, САЩ. Карл е отгледан в еврейско семейство от майка си Джоан Андерсън Корс Крайстосек, която била модел.

Творчески път:

На 19 години Майкъл Корс осъзнал влечението си към модата и се записва да учи в Fashion Institute of Technology в Ню Йорк. Още като студент изработил колекция за именития бутик Lothar’s of New York. Пресата бързо отразила успеха на колекцията и това тласнало Корс да поеме по пътя на собствената си кариера.

През 1981г. Корс формира лейбъла Michael Kors, като пуска първата си самостоятелна колекция в престижните Saks Fifth Avenuе и Bergdorf Goodman. След тези постижения френската модна къща Celine наема Корс като първия им ready-to-wear дизайнер и креативен директор през 1997г. От тогава дизайнерът помага на Celine да се превърне отново в голямо име от световната модна карта чрез своите облекла ready-to-wear и колекцията аксесоари, които спечелват одобрението на клиентите и критиците. Корс работи с модната къща до 2002г., когато решава да се отдаде изцяло на самостоятелното си бизнес начинание.

Още през 2000г. първият бутик на дизайнера отваря врати на Медисън авеню в Ню Йорк, а скоро се появява и магазинът в Токио.

Съвсем скоро Корс изявил желание да прави мъжка мода, след като опитът му да намери добре направен чифт сиви панталони и качествен кашмирен пуловер приключил безуспешно. Процесът започнал още когато работел за Celine и през 2002г. нюйоркчани посрещнали резултата – мъжката линия Michael Kors, която днес се предлага в магазините на дизайнера и в  световната дистрибуторска мрежа на компанията му.

През 2004г. MICHAEL Michael Kors се появява като новата колекция на Корс , която включва дамски и мъжки облекла, аксесоари и часовници и линията KORS Michael Kors за обувки и дънкови облекла. Същата година дизайнерът отваря ексклузивния си магазин на скъпарската и изключително престижна търговска улица Родео Драйв в Бевърли Хилс.

От 2004г. Майкъл Корс става член на журито на нашумялото в САЩ реалити предаване Project Runway заедно с Хайди Клум. Корс е постоянен член на експертното жури, което осъжда постиженията на млади дизайнери, които в предаването се състезават за голямата награда – собствена модна линия.

Днес продуктите на Майкъл Корс се предлагат в над 300 магазина по света и се носят от личности като Дженифър Лопез, Хайди Клум, Катрин Зита Джоунс, Дженифър Гарнър и Шарън Стоун. 

Дизайнерът облече Гуинет Полтроу във филма „Царството на спомените“, Кейт Бланшет в „Бандити“ и Рене Русо в „Аферата Томас Краун“.

Други отличителни награди:

Награда на „Du Pont” – 1983г.

Отличителна награда на „ELLE” – 1995г.

Награда за цялостен принос на „Lighthouse International” – 1999г.