Какво трябва да знаем преди да вземем заем

4
Добави коментар
vgeorgieff
vgeorgieff

Всеки един от нас изпитва някои финансови затруднения в определен момент от живота си. В такъв момент единственият изход е да прибегнем до персонален заем. Но с толкова предложения на пазара, как можете да сте сигурни, че ще изберете най-добрия вариант за вас? В тази статия ще се опитам да дам няколко важни съвета, които ще ви помогнат да получите най-изгодния заем с ниски лихви и подходящ срок за погасяване.

1. Проучете вашите възможности. Макар това да изглежда твърде елементарно и очевидно, много от хората не успяват да разгледат всички възможности, които им се предлагат. Не правят сравнения между различните банки и финансови институции.

2. Погледнете зад големите заглавия. Някои кредитори предлагат единни и постоянни лихвени проценти за всички клиенти, но често изглеждащата привлекателно ставка, която е посочена на рекламата, няма нищо общо с действителната такава, като дори варира в зависимост от прогнозния риск.

3. Помислете за периода на погасяване. Много от кредитополучателите предпочитат да имат дълъг срок за погасяване на заема. По-дългите срокове са от полза, ако искате да имате по-малки вноски, но от друга страна върху тези заеми се начислява по-голяма лихва с течение на времето.

4. Сравнете цените на по-големите и по-малките заеми. Размерът на парите, които искате да вземете може да окаже влияние върху лихвения процент, който трябва да платите. Това е така, защото много от компаниите отпускащи кредити използват диференцирана структура с по-ниски ставки за по-големи заеми.

5. Разберете какво представляват наказанията. Ако искате да погасите вашия бърз заем по-рано, проверете дали ще ви се наложи някаква наказателна мярка. Все още в доста институции се налагат такива наказателни такси, когато се опитате да погасите заема пред договорената дата.

6. Прочетете дребния шрифт. Това е чудесен начин да се уверите, че сте подготвени във всяка една ситуация. В голяма част от договорите има много уловки и дребни детайли, които могат да ви изненадат неприятно. Ще разберете какво какво ще се случи, ако погасите заема предварително и т.н.

Следвайки тези съвети, вие ще сте сигурни, че избраният от вас бърз кредит ще бъде най-подходящият за вас и няма да имате проблеми с институциите по време на обслужването му.

Васил Георгиев