Китайски съвети за секс, хранене и здраве

99
Добави коментар

Китайски съвети за секс, хранене и здраве

  Китай обединява в себе си древна мъдрост, екзотична култура и дългогодишен опит. Китайските рецепти и съвети пък могат да бъдат не само полезни, но и да развият мисленето на западния човек, ограничен от светогледа и живота си, пречупени през една технологизирана, стерилна и някак алиенизирана среда. Тези рецепти и съвети ще направят храненето ви здравословно, ще подобрят вашия сън, сексуалния ви живот и тонуса ви; ще разкрият тънкости за различни масажи, упражнения и билколечение, а в резултат ежедневието ви ще тръгне в положителна посока. Всичко това ви предлага ценния том „Живот в здраве” на Дзън Циннан и Лиу Даоцин.

Още в увода на книгата се набляга на важността и функциите, които Природата може да има. Човешкият живот протича в природна среда, която неизбежно въздейства както върху самото съществуване, така и върху неговото здраве. Благоприятната околна среда несъмнено способства за постигането на душевно спокойствие, добро здраве и дълголетие. Традиционната китайска медицина приема човешкото тяло за „малка вселена”, свързана с голямата природна вселена. С други думи, движенията в макрокосмоса – преместването на небесните тела, активността на слънчевите протуберанси, климатичните промени през годината и измененията в географските дадености – оказват въздействието си върху „микрокосмоса” човешко тяло. Така физиологичната дейност на човешкото тяло е пряко повлияна от промените във вселената. Ако тялото ни успее да се приспособи към промените в естествено заобикалящата го среда, то може да съществува в добро здраве. В противен случай организмът е уязвим за болести, а това влияе и върху продължителността на живота.

Естествената околна среда може да бъде разглеждана като съвкупност от климата и географската даденост. В повечето случаи хората, обитаващи студени планински райони с чист въздух, живеят по-дълго от тези, които населяват райони с горещ климат и замърсен въздух. При студени климатични условия живите организми имат по-удължен период на растеж, а следователно и по-дълъг живот, докато в районите с горещ климат организмите осъществяват растежа си по-бързо и поради това живеят по-кратко. Ако това се осъзнае, човек може по своя инициатива да опазва природната среда, от която зависи собственото му оцеляване и ще е в състояние сам да се приспособява към промените в природата или дори да преобразява околната среда, пригаждайки я в по-голяма степен към нуждите на своето съществуване. Смяната на сезоните протича всяка година; денят се сменя с нощ, а нощта – с ден. Как да се приспособят хората към тези промени, за да укрепват здравето си?

Отговорите са разкрити в прекрасния труд „Живот в здраве”, който може да бъде поръчан директно от сайта на ИК „Изток-Запад”.

Коментари