Кой е тъпият ъгъл в Питагоровата теорема?

8
Добави коментар
vasmer
vasmer

Или защо във фалираща Гърция лихвите са по-ниски от нашите

Според древногръцкия философ Питагор числата притежават мистичното свойство да влияят върху живота на хората. И това очевидно е така. 

В държавата на Питагор, чиято икономика се клати като Олимп при земетресение, средната лихва по ипотечен кредит е около 4 на сто. У нас средната цена на жилищен заем е 7,92%.  На всичкото отгоре банките в южната ни съседка убеждават клиентите си, че в случай на финансови трудности заемът може да се разсрочи, да се изплащат само лихви или само главница. У нас пък са готови да ти смъкнат и гащите, ако се забавиш с месец или два. Явно при Питагор се живее добре. 

В Европа не е по-различно  По данни на Европейската централна банка средните лихви по ипотечните кредити в еврозоната варират от 3 до 5 на сто. За завиждане са страни като Франция, Германия и Великобритания, където лихвите по жилищни заеми са между 3,5% и 5%. Рекордът е във Финландия, където за ипотечен заем се дължат средно 2,3 на сто и под 6 на сто – за потребителски.

Защо в държавата на даскал Ботьо теоремата не излиза? На първо място не трябва да забравяме, че дори фалирали, страни като Гърция и Исландия са членове на еврозоната. Като такива те имат право на достъп до евтини средства от Европейската централна банка. Данните показват, че около 25% от целия ресурс на трезорите в еврозоната идват от ЕЦБ при лихва около 0,75-1,25%, която се отразява на крайните лихви по кредитите.

У нас над 85 на сто от финансирането на трезорите идва от депозитите на населението. При членовете на еврозоната те се олихвяват с максимум 3 на сто, в България обаче има оферти и за 8, а дори за 10 на сто оскъпяване. Нормално е, ако вземаш пари при 10 на сто лихва, да ги раздаваш за 16%? 

Все пак парите са стока и те струват нещо

Друг фактор, който не е за подценяване, е инфлацията, която обезценява всяка валута. У нас през 2010 г. тя е 4,5%. В еврозоната е двойно по-ниска – 2,2 на сто. Когато говорим за пари, трябва да отчитаме, че нашите банки имат много по-строги изисквания за капиталова адекватност от ЕС. Това ги прави по-сигурни, но им струва значително повече. 

На фона на всичко те трябва да заделят сериозни средства във Фонда за гарантиране на влоговете, което също се отразява върху крайния ресурс.

Дотук Питагоровата теорема излиза. Когато млъкне Питагор обаче, е ред на политиците. Брюкселските мъдреци трябва да отговорят на въпроса защо лошите ученици получават безплатната закуска, а тези като България, които се опитват с цената на всичко да спазват бюджетната дисциплина, трябва да чакат на опашка за комат хляб. 

Слепи ли са, или им отърва у нас всичко да бъде по-скъпо и по-нестабилно от техните икономики, които се клатят на глинени крака? 

Би трябвало на всеки един от тях да бъде ясно, че за да ползват всички от евтините ресурси на Европа, очевидно трябва политическо решение, което да ни отвори пътя към приемането на еврото. Само така инфлацията у нас ще намалее, а кредитите ще станат евтини както при комшиите.

В крайна сметка като ученици на Питагор трябва да знаят, че за да излезе теоремата, всички ъгли на триъгълника трябва да са равни. Когато единият е тъп, единствената форма на Европа може да бъде тъпоъгълната.

Източник: paper.standartnews.com