Как да превърнем хобито в професия

38
Добави коментар
vestitel
vestitel

Никога не е късно да осъществиш мечтите си – трябват ти смелост, късмет и доза нестандартно мислене

Добре е да случиш в брака. Но може би е още по-добре да случиш в професията.В понеделник сутрин, мързеливо отпивайки кафето си преди да се захвана за работа, си правя груби сметки. Оказва се, че отделям на семейството си едва два-три часа на ден, докато в офиса прекарвам поне по осем.

Като се сметнат и дежурствата през уикенда, се смятам за щастливка – може и не винаги да съм във възторг от служебните си задължения, но определено обичам професията си. Ами ако я мразех? Би било по-зле от несполучлив брак, предполагам.

Повечето от нас естествено следват природните си наклонности и избират поприще, съобразено с личните им таланти и вкусове. За съжаление обаче, нерядко съм срещала хора, открили твърде късно, че избраната им професия просто не е за тях.

Умора, апатия, намалена ефективност

и дори сериозни здравословни проблеми са неизбежното последствие от подобно разочарование.

Опитвате да се разтушите от тягостните часове, прекарани на работното място, хвърляйки се с ентусиазъм в своето хоби? А какво ще кажете да го превърнете в професия и никога повече да не стъпите в омразния ви офис?

Звучи твърде хубаво, за да е истина, нали? Всъщност, в много случаи е именно така. Да превърнеш хобито си в професия не е леко предизвикателство, и въпреки това – мисията е възможна, поне за тези, готови да платят цената.

Моя приятелка правеше бижута. Едва изкарваше, колкото да се изхрани, но наистина я биваше в това. Беше щастлива, когато продаде поредната гривна или огърлица – и не само заради получените пари. Удовлетворението, че някой е оценил труда ѝ, я караше да се усмихва.

Тя реши да напредне в попрището, за което очевидно има талант. Пред нея обаче стоеше една сериозна пречка – за да може да работи с ценни метали, трябваше да събере пари и да завърши курс за бижутери. А с това, което печелеше, едва успяваше да свърже двата края. И предприе неочакван ход – зае се с недвижими имоти.

Скоро притежаваше своя агенция

и се радваше на небивал успех на имотния пазар. Вечер я срещам – сравнително заможна, уморена и изнервена. Мечтае за времето, когато е броила стотинките си и е правила бижута. Надява се някой ден все пак да завърши курсовете за бижутери. Но как да го направи сега? Да, вече има пари, но има и служители, които хранят семейства и разчитат на нея. Плаща кредити, а трябва и да мисли за близките си.

И талантът ѝ остава забравен. Избори, избори, избори – въздъхва Буридановото магаре. Да решиш да превърнеш хобито си в професия носи рискове, които заплашват не само лично теб, но и най-обичните ти хора. В повечето случаи това изисква да се хвърлиш презглава в неизвестни територии, оставяйки тягостното, но удобно познато ежедневие зад гърба си.

Няма спор – решението е трудно

Но казват, че боговете закрилят смелите, нали? Ако сте убеден, че избраното от вас поприще е пълен провал, и неудовлетворението от професията ви не е просто временна фаза, ако вярвате, че талантите ви остават прахосани, може би е време да хвърлите жребия и да превърнете хобито в поминък.

Как да подходим към тази задача обаче? Ами да се доверим на китайския мъдрец Лао Дзе – той казва, че и най-дългият път започва с първата крачка. Затова – ходом марш напред, да си отговорим първо на въпроса – възможно ли е да се прехранвам от това, което обичам, и как?

Алтернативи винаги съществуват,

стига да мислиш нестандартно. Да речем, обожавате да шиете гоблени, но откривате, че търсенето е слабо – за цял месец работа няма да изкарате дори колкото да платите тока, а и пазарът хич не е сигурен. Ами сега?

Да погледнем страничните възможности. Бродирането е пленително хоби. Можете да проучите въпроса, дали няма интерес да организирате школа, в която да споделите натрупания опит. Възможно е и да проверите дали не можете с познанията си да работите като експерт или оценител, а ако вложите време и средства за образование – дори реставратор?

Честно казано, не разбирам много от гоблени и това е просто пример, целящ да демонстрира, че алтернативи съществуват. Ако вие обичате да бродирате, сигурно ще ви хрумнат далеч по-добри варианти. Но насоката на мислене е ясна – как да изкарам пари от хобито си не е задача с едно единствено решение.

Дайте воля на нестандартните си идеи

Вторият въпрос, на който трябва да си отговорите е – как да процедирам: да започна свой бизнес, или да предложа услугите си на пазара на труда? Вторият случай, ако имате късмет да намерите подобна нова работа, има предимството, че вероятно ще се договорите за някаква твърда заплата и можете да усъвършенствате уменията си, докато в същото време разчитате на определени доходи.

Вариантът „собствен бизнес“ носи по-големи рискове и в почти всички случаи изисква и инвестиции. Тук обаче разполагате с предимството, че не се налага да се хвърлите с главата напред и да напуснете настоящата си позиция.

Да речем, че като моята приятелка, изработвате бижута. Предложете ги на няколко бутика, проверете какъв е интересът. В най-лошия случай, ще изкарате малка сума пари, ще откриете, че поне засега печалбите не ви удовлетворяват, и ще се разминете с леко разочарование. Нищо не пречи да продължите

да използвате хобито си като източник на допълнителни доходи,

без да напускате работа. Ако търсенето се оживи, винаги може да преосмислите решението си наново.

EBay е истинско съкровище в това отношение – каквото и да колекционирате или създавате, пробвайте почвата на най-големия виртуален битпазар в света. Би било чудесно и да си направите собствен уебсайт или блог.

Ако сте решили, че шансове за напредък в новото поприще са удовлетворителни, време е да помислите за разширяване на дейността си и за повишаване на квалификацията. Защото, каквато и страст да сте влагали до момента в своето хоби, почти със сигурност ще имате нужда от допълнително обучение, преди да го превърнете в професия.

Дори и да не обмисляте да започнете курсове, поне поговорете с други представители на бранша – как минава работния им ден, с какво се хвалят и от какво се оплакват.

Проучете добре конкуренцията

– мислите ли, че може да предложите нещо ново и по-добро?

При всички положения, няма да ви навреди, ако се запознаете по-отблизо с правилата за ръководене на малък бизнес. Да превърнеш хобито в професия не означава да правиш по цял ден само това, което ти е приятно – все още остава писането на бизнес планове, подаването на документи за кредити, създаването на маркетингова стратегия.

А какви са възможните алтернативи, в зависимост от любимото ви странично занимание? Ако се забавлявате да съчинявате романи, кратки разкази или поеми, сигурно ще се замислите за кариера като писател. Едва ли ще забогатеете от това начинание – въпреки мечтите си, повечето български автори в най-добрия случай успяват едва-едва да покрият разходите си по издаване на своята книга. Помислете дали да не се насочите към журналистиката или публицистиката, или, ако владеете добре английски, да се опитате да пробиете на един по-голям пазар като американския.

Художниците, музикантите и артистите

също рядко могат да се похвалят с тлъсти банкови сметки. Можете обаче да допълните доходите си, като рисувате портрети по поръчка, свирите в бенда на някой клуб, давате уроци по китара или изобразително изкуство. Ако киното ви привлича, можете да усетите вкуса на продукциите, като участвате като статист при снимки, а кой знае – с повече късмет, може и да ви се отвори пътят към по-успешна кариера.

Да си уличен артист също е вариант – мой познат заминаваше през лятото за Венеция, където със своя кукерски костюм изкарваше за едно лято достатъчно пари да го топлят през зимата. Пробвайте сили и на българските курорти – така разходите ви ще са по-ниски, а и ще можете да проверите дали ви бива на собствен терен.

Готвенето е сложна територия, тъй като, ако ще да сте самият Леонардо в кухнята, едва ли някой собственик на ресторант ще рискува да наеме човек без съответното образование. Наистина, нищо не ви пречи да опитате да отворите собствено заведение. Имайте предвид обаче, че ще ви трябват доста значителни инвестиции и ще се наложи да се преборите с цял куп бюрокрации и организационни пъзели. Помните ли обаче знаменитото филмче „Рататуй“?

Ако един плъх може да успее, защо не и вие?

Думата „колекционер“ звучи тежко, но малцина успяват да натрупат състояние от подобно хоби. Професионалните инвеститори в антики и предмети на изкуството са редки птици, клопките, дебнещи по този път, са стотици – от грешки в преценката до явни измами. Винаги обаче може да използвате интернет форумите и аукционите, за да пробвате почвата. В най-лошия случай, ще намерите съмишленици, с които да споделяте интереса си, в най-добрия случай може да се окаже, че имате несравним нюх и късмет и да успеете да се издържате от своето хоби.

За разлика от много други забавления за свободното време, градинарството е не само полезно развлечение, но и доста изгодно хоби. Освен че ще имате с какво да зарадвате гостите си, като отглеждате собствени зеленчуци, плодове и подправки, можете да пробвате силите си и като посадите билки. Шансовете да си докарате приличен допълнителен доход хич не са за изпускане.

А кой казва, че да стоиш пред компютъра и да си играеш на игрички е загуба на време?

Организират се състезания на най-печените геймъри,

в които наградите обикновено са четирицифрени суми. Мислите ли, че можете да излезете на международната арена?

Мой приятел, който редовно се оплакваше от дългите часове, които синът му прекарва пред компютъра, замлъкна удивено, когато момчето спечели доста солидна сума от участието си в подобно мероприятие. Днес малкият геймър е дипломиран програмист и постига чудеса в компютърната анимация. Така не само играе игрички, но и ги създава – направо си е за завиждане, нали?

И преди да решите твърдо да превърнете хобито си в професия, премислете добре – с какво тогава ще отморявате след напрегнатия работен ден? Любимото ви занимание вече няма да е страничен интерес, а ще заема вниманието ви денонощно. С други думи – ще си останете без хоби.

Не забравяйте защо Пипи тръгна на училище – чисто и просто, за да има ваканция.