Лесно и бързо

4
Добави коментар
angelov22
angelov22

Всички обичат пица. Независимо какво има отгоре, тестото с любимото покритие може да съвпадне с всеки вкус, тъй като комбинацията от продуктите зависи единствено и само от онзи, който я приготвя или съответно – поръчва. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна, а домашната пица е направо божествена. Затова днес ще ви представя бърза и лесна рецепта, с която да нахраните домочадието и самия себе си. Продуктите са примерни.

Нужни продукти:

1 кг тесто – не скачайте веднага от ужас. Не е нужно да си го месите сам. Във всяка фурна продават тесто, а в популярните супермаркети със сигурност ще откриете дори и по-малки разфасовки.
домати – тук можете да избирате дали да бъдат пресни, цели от буркан или на пюре. Ако търсите повече сочност, изберете пресните домати, а ако искате да се справите бързо – пюрето е най-удачният избор.
шунка – независимо дали ще изберете вече нарязана или цяла шунка, решението си е изцяло ваше. Тя може да бъде заменена с всякакво месо – бекон, салам, кренвирш и др.
топено сирене
кашкавал
маслини
кисели краставички
масло

Най-важната част от приготвянето на пицата е тестото. Обикновено пицоманите са разделени на два лагера – едните обичат пиците им да са с дебело тесто, а другите – с тънко. От вас зависи какво ще бъде тестото на пицата ви. При всички положения обаче ще се нуждаете от точилка – онази зла гад, с която чуждите жени бият мъжете си, но вашата – не, защото е най-добрата на света.

Така, взимате точилката, поръсвате малко брашно на плота или масата, върху която ще работите и поръсвате добре тестото. Ако искате да направите тънка основа, ще трябва да месите повечко и дори може да се наложи да махнете излишното тесто, което удебелява вашата бъдеща пица. Натискайте и завъртайте точилката в различни посоки върху тестото, за да го изтъните. Ако точилката залепне, поръсете и нея и тестото с брашно, за да не го скъсате. В случай, че предпочитате по-дебела, то месенето ви ще бъде съвсем за кратко, колкото да постигнете размерите на тавата, която ще използвате.

Намажете тавата с масло и разстелете вече готовото тесто. Ако сте избрали пресни домати, можете да ги нарежете на по-едри ленти и да ги разпръснете по тестото, като не пестите и сока от тях. При избор на домати от буркан, ще е нужно да ги обелите и нарежете както можете (има и консерви с белени домати, от които можете да се възползвате). С пюрето е най-лесно – просто намазвате цялото тесто. Следващият пласт е от шунката (или каквото месо сте избрали). Най-добре е да е нарязана на по-големи парчета, но дори и да е на по-малки, няма да бъде фатално. Важното е да я разпределите равномерно, за да има по равно във всяко парче, което по-късно отрежете.

След шунката идва ред на топеното сирене. Хубавото му е, че то леко се запича отгоре, но отвътре остава меко и много апетитно. Нарежете и разпръснете върху тестото кисели краставички, колкото ви душа иска. Така първият етап на вашата пица е завършен.

Загрейте фурната на 200 градуса и пъхнете произведението на кулинарното изкуство. Когато тестото започне да се зачервява, извадете тавата и поръсете настъргания кашкавал. По-късното слагане на кашкавала предотвратява изсъхването му от прекалено дълго печене и го оставя еластичен и мек, какъвто трябва да бъде. Сега можете да сложите няколко по-едри резена домати и няколко маслини.

Върнете тавата да се поизпече още няколко минути. Когато кашкавалът се разтече и започне да хваща златиста коричка, вашата пица е готова. Извадете я и изчакайте няколко минути преди да я разрежете.

С пица може да се консумира всякакъв алкохол, според сезона. Тези дни, бирата все още е актуална, въпреки задаващите се винени месеци, така че изборът за напитка оставям на вас. Да ви е сладко и наздраве!