Лесен Английски: Как да запомним значението на думите по-лесно

1
Добави коментар
cvetomir90
cvetomir90

Едно от най-големите предизвикателства пред хората, които искат за кратко време да научат английски, е как да запомнят толкова много думи. Предизвикателство е и за хората, които забравят прекалено бързо или за тези, които научават думата, но никога не я използват. Ако си сред тези групи хора има решение за твоите проблеми и то се намира няколко реда по-надолу…

Упражнявай се да произнасяш думите, заедно с техните значения. Често се случва да чуем позната дума, но да не можем да се сетим какво означава. За това трябва да изградим силна връзка между думата и нейното значение. Най-добрият подход е да използваш думата в изречение. Например за да запомним по-лесно думата „stubborn“ (инат), ще научим изразът „stubborn as mule“ (инатлив като муле).

Повтаряй новите думи колкото се може повече. Изговори думата в множествено число и преобразувана в различни времена. Колкото повече време отделиш на една дума толкова повече ще влезе в главата ти. Но за да извлечеш полза от това, че си запомнил думата, трябва да я използваш винаги когато можеш.

Използвайте думите в разговор! Не ограничавай речникът си. Опитвай се да се изказваш по различни начини с различни думи. Използвай думите и при писане. Възползвай се от това, че си отделил толкова време да научиш думата.

Обърни внимание на думи, които често се използват от учители, публични личности, хора от телевизията и др. Ако често използват определена дума, защо и ти да не я използваш. Вслушвай се в думите, които използват хората около теб. От тях ще научиш много повече, отколкото от старите учебници.

Преведи някоя от любимите си песни. Сигурно има толкова много песни, за които се чудиш „За какво ли се пее?“. Време е да разбереш. Потърси текстовете на любимите си песни и ги преведи.

Все пак е хубаво да научиш думата правилно. Провери правописът и произношението й в Google Translate. Не си струват усилията да научиш грешно думата и след това да се мъчиш да промениш запомненото.

В английският език една дума може да има много и разнородни значения. Научи повече от едно значение. След като си запомнил думата защо да не използваш целият й потенциал.

Според експерти думите се помнят по-лесно когато са от определена таматика. Например на тема ресторант може да разгледаш думи като маса, сервитьор, готвач, меню, ресто и др. Темата „болници“ може да включва: доктор, медицинска сестра, легло, хапчета и др. Чрез разделяне на думите по тематики, шансът да пропуснеш някоя важна дума е по-малък.

Научавай по няколко нови думи всеки ден. Използвай разположените вдясно от публикацията „Думи за деня“. Така всеки ден ще научаваш по 5 нови думи или просто ще си припомняш познатите. Все пак не се претоварвай да учиш много думи. Ученето е полезно, само ако е приятно.