Най-добрият човек на света

38
Добави коментар
vestitel
vestitel

Историята на един вълшебник, опитал се, може би, да измайстори люлка за големи

Бях девети клас, когато дядо изчезна, първо по желание, после не съвсем. В историята на заболяването вероятно не пише кога е започнало всичко, сигурно е отбелязано какво е започнало, но и аз не съм се ровила в архива. Искам те да ми кажат – моите близки. Мама плаче, като я питам, а баба така и не издума по темата. Остава ми само да гадая и да си измислям истории…

В един прекрасен ден дядо ми решава да поправя електроуреди – всякакви вземал, разбират по-късно. От пералня до бойлер и сешоар събрал в двора на къщата – стари, повредени машини – дал Бог. Пък и по комшулука плъзнал слухът, че Бай Митко оправя всичко, което не работи. Вярвали му, знаело се – златни ръце имал.

Дядо е вълшебник на струга, но както казва баба, една крушка право не може да завие. За електротехник не ставал. Повярвал си обаче, че може, някак много си повярвал. И понеже наистина бeше най-добрият човек на света, много са му повярвали и донесли в двора повредените си машинарии. Уред до уред напълнил бараката и за да може да събира още и още, разглобявал ги на части. Какво е правил с тези турбинки, болчета, гайчици, котлончета, жички, нагреватели, никой не знае.

Все си въобразявам, че е събрал тези уреди, за да направи механизирана люлка за мен. Люлка за големи. Когато бях малка, дядо измайстори на струга истинска люлка, досущ като тези от детските кътове. И да е замислял своето перпето мобиле, моторът, който ще прави само щастие, схемите са се загубили. Защото дядо си нямал някой Санчо Панса да разказва за него.

Казват ми: тихо, скромно и трудолюбиво полудя. Ама дали като сглобявал и разглобявал уредите, или по-късно не се знае. Проблемът настанал, когато тези с уредите (съседите и техните съседи) започнали да си ги търсят – искали си ги, поне в онзи вид – непоправени. Нощем отворили бараката, инак не смеели, като видели какво е, някои решили да мъстят.

Дядо пък решил да се качи на влака – влакове много на гарата. Какво е преживял по пътя, с какви мелници се е сборил, никой не знае. Разбра се само, че някакви присмехулници го били лошо, толкова, че да го приберат и ние да го намерим. Приключения дядо не разказа. Какъвто беше мълчалив, още по-тих стана.

Сега, двайсетина години по-късно, плача че не го попитах нищо, можеше поне да знам люлка ли наистина е майсторял. За диагнозата на дядо и днес не се говори. Това е семейно табу. На мама и е още по-тъжно, помагала да му слагат коланите, преди да го откарат там. После, когато се върна, продадоха къщата. Не много дълго след завръщането дядо угасна тихо, като свещичка.