Ние сме това, което ядем

1
Добави коментар
Poirot85
Poirot85

На 16 октомври ООН отбелязва Международния ден на храната,а фокусът тази година се поставя върху въпроса за достъпа до храна и нейното качество.

От Организацията по прехрана и земеделие (FAO) обясняват тази насока с факта, че в „играта“ на цените на храните и тяхното непрекъснато поскъпване всъщност се корени и проблемът за развиващите се държави, където бедността обхваща широк кръг от населението.

По данни на Световната банка високите цени на хранителните продукти ще вкарат в крайна бедност още 70 млн. души по света през тази година.

„По-добра координация на действията в областта на международната търговия с храни може да намали волатилността на цените“, се казва в изявление на FAO, публикувано на сайта на ООН.

От организацията коментират още, че поддържат преговорите с международните партьнори под егидата на Световната търговска организация и поискаха премахването на земеделските субсидии в богатите страни, които пречат на нормалната търговия между партньорите.

В същото време Програмата по изхранване, която също е част от ООН, обвързва своите послания за Деня на храната, с живота на децата от развиващите се държави. „Добрата храна помага на децата да растат здрави. Време е да сложим край на детския глад и недохранването веднъж завинаги!“, допълват от организацията.