Истинската жена срещу Барби

5
Добави коментар
merunka
merunka

Ноемврийският брой на „О“ magazine излезе с нетипична за изданието гола фотосесия. Списанието на медийната кралица, Опра Унфри, показва по един особено зрелищен начин изкривените представи за красивото женско тяло. Истинската жена се изправя срещу пластмасовата кукла Барби.

Американката Кати Халшишк застава гола пред обектива на фотографа Матю Ролстън с гола кукла в ръце. Истинската жена иска да покаже колко невъзможно е на реалните жени да отговарят на еталона „Барби“.

Прекъснатите линии по тялото на Кати са като тези, които правят пластичните хирурзи преди да се заемат с рязането и шиенето на топлата плът. Какво би коствал на plus size модела и автор на блога Healthy Is The New Skinny външен вид като на пластмасата с руса коса в ръцете ѝ? Отрязана кожа, две плаващи ребра по-малко, стеснен гръклян, половин стомах, за бъбреците не остава място. За мозъка също.

Първата кукла Барби е облечена с бански костюм на черни и бели райета и с коси, вързани на опашка. Предлага се в модел блондинка и брюнетка, но русият цвят се превръща в нейна запазена марка. Идеята за създаването ѝ е съвсем чиста – децата да има с какво да си играят, да опознаят света на възрастните през детския си свят. Но както добре знаем, пътят към ада е осеян с добри намерения. След еуфорията, с която е посрещната куклата, идват критиките заради стереотипа за жената, който Барби създава – слаба, руса, интересуваща се от мода и работеща нищо. През годините се появяват Барби-лекар, бизнес дама, полицай и т.н., но първообразът остава. Барби „живее“ в розовата си къща в над 150 страни, а всяка секунда се продават по 3 кукли.

Барби е модел за подражание на малките момиченца. Миниатюрен образ на жените, в която им предстои да се превърнат. С малката разлика, че след петнайсетина години мерките им няма да бъдат 90/60/90. Няма да имат всевъзможни рокли, обувчици, скъпоценни бижута, лъскав Барбимобил и нека да не забравяме половинката в живота ѝ, благородния Кен. Ако изглеждат по гореспоменатия и показан на снимката начин, някогашните малки момиченца ще благодарят на доктор Енчев, да речем, който пък по разни билборди ще им обяснява как жените-кукли не работят, контролират живота си (каквото и да означава това) и обичат повече себе си заради 100-те кубика гръд. Ще страдат от анорексия или булимия, косата им ще пада или от перхидрола, или от хранителното разстройство. Парцалките, токчетата и дрънкулките пък ще им ги подари широкоплещестия бизнесмен „Х“, който кара само „S“ класа. Или поне такива са живите кукли made in BG.