Безвъзмездно финансиране на стартиращ бизнес за безработни

13
Добави коментар
sobstvenbiznes
sobstvenbiznes

Безвъзмездно финансиране на стартиращ бизнес за безработни

Ако сте безработен, регистриран сте в бюрото по труда, искате да работите за себе си и имате поне средно образование, имате реалният шанс да получите безвъзмездна помощ от 20 000 лева за стартиране на собствен бизнес. Всеки отговарящ на горните условия може да кандидатства по програмата. Ако се класирате е необходимо да премине 3 месечно бизнес обучение (безплатно) и да представите проект – бизнес план. Всеки с одобрен проект ще получи средствата безвъзмездно. Финансирането се предоставя от Европейския съюз по програма „Подкрепа за предприемчивите българи“, по която започнаха да се набират проекти от 03.10.2011 г.

Ето накратко какво представлява програмата „Подкрепа за предприемчивите българи“:

Считано от 03.10.2011г. започна набирането на заявления за включване в обучение по проект „Подкрепа за предприемчивите българи – Компонент І” по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по операция
BG051PO001-1.2.01. „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност – Компонент I” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Заявленията се подават лично от лицата. Заявлението е по образец и може да се изтегли от: http://www.az.government.bg/OPHR/procedure_details.asp?id=30.

Целева група на проекта „Безработни лица, регистрирани в Дирекции „Бюро по труда”, със средно и по-високо образование, в т.ч. безработни младежи и други, които искат да стартират собствен бизнес и разработят бизнес план и/или маркетингова стратегия, с изключение на дълготрайно безработните, обект на социално подпомагане.
Продължително безработни лица, с регистрация в Дирекции „Бюро по труда” повече от 12 месеца, които не получават месечно социално подпомагане се включват в целевата група, ако притежават средно или по-високо образование.
В целевата група не се включват лица, обект на месечно социално подпомагане, независимо от продължителността на регистрацията им в ДБТ.

Необходими документи за включване в проекта:
-Заявление по образец;
-Копие на документ за завършено образование, заверено от лицето с „Вярно с оригинала” и подпис;
-Копие на документ/и за придобиване и/или повишаване на професионална квалификация (ако лицето декларира, че има завършено обучение за професионална квалификация), заверено от лицето с „Вярно с оригинала” и подпис.

Право на обучение:Безработни лица от целевата група имат право да се включат в обучение по част от професии по специалностите „Малък и среден бизнес” или „Бизнес услуги” за придобиване на предприемачески, управленски и бизнес умения. Желанието на лицата за избор на специалност се посочва в заявлението.
След одобряване, лицата от целевата група се уведомяват от Дирекция „Бюро по труда” за реда и условията за предоставяне на ваучер за обучение.

Това е една прекрасна възможност за безработни, която в България се случва веднъж на хилядолетие, така че възползвайте се 😉