Как да изберем вино

31
Добави коментар
Sibarit
Sibarit

   

От избора на подходящо и хубаво вино зависи удоволствието от напитката. А ето как да изберем точно бутилката, която ни трябва:

Съобразяваме виното с вечерята

Основното правило тук е това – леко вино с лека храна (риба, пиле, сметанови сосове), тежко вино – с тежка храна (телешко, свинско, дивеч, паста с доматени сосове).

Това правило може да бъде опростено – белите вина се сервират с риба и пиле (рядко със свинско, което зависи от соса), а червените – с телешко и дивеч.

Пикантната храна се комбинира чудесно със сладки вина.

Избор на регион

Регионът, в който е отглеждано гроздето е от съществено значение за качеството и вкуса на виното. А запознаването дори с основните видове е много дълга история.

Виното, произвеждано във Франция, Италия, Германия, Испания носи славата на хилядолетни традиции. Но това съвсем не означава, че другите страни произвеждат по-лошо вино. Сред лидерите на пазара се нареждат САЩ и Австралия, например.

За най-популярните сортове

Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon) е богато червено вино, което се комбинира с тежки храни като червени меса, дивеч, паста с доматени сосове.

Пино Ноар (Pinot Noir) е малко по-леко от Каберне Совиньон, но с подобни характеристики.

Мерло (Merlot) е сред най-леките и най-популярни червени вина.

Зинфандел (Zinfandel) е силно червено вино, произвеждано в Калифорния.

Сира или Шираз (Syrah) е сред най-предпочитаните червени вина, произвеждано във Франция и Австралия.

Шардоне (Chardonnay) е елегантно бяло вино, което се комбинира добре с пиле и сметанови сосове.

Совиньон Блан (Sauvignon Blanc) е свежо бяло вино, много подходящо за лятото, което чудесно се комбинира с риба.

Ризлинг (Riesling) е бяло сладко вино от Германия.

Имайте предвид, че много често виното не се приготвя от един единствн сорт грозде и така може да бъде например мерло-каберне и много други.

Избор на година

Годинате на производство е сред основните причини едно вино да бъде добро или не. Всички знаем, че старото вино е хубаво, но качеството зависи от реколтата, от метеорологичните условия, при които е узрявало гроздето и т.н. Така някои стари вина са по-добри от други.

Червените вина в повечето случаи не се пускат за продажба преди да са отлежали поне две години. А белите и пенливите вина не се нуждаят от отлежаване. Но всичко зависи от сорта на гроздето и технологията на производство.

Supermag
Снимка: Flickr

Вижте още:

7 причини защо чаша вино на ден е полезна

Историята на 3 популярни коктейла

История на уискито