Рали състезател представя България на финала по икономично шофиране на камиони

2
Добави коментар
mypr
mypr

19 Октомври 2011г.

Петко Василев пребори 420 конкурента в националния кръг от състезанието на Volvo Trucks.

Професионалист с опит в рали състезанията ще представи България на международния финал на състезанието по икономично шофиране на камиони на Volvo Trucks. На 22 октомври в Гьотеборг (Швеция) 38-годишният Петко Василев от Сливен ще премери уменията си с участници от общо 17 държави. Официалното класиране ще бъде обявено на 24 октомври.

Българинът получи право на участие, след като през септември спечели националния шампионат и се пребори с тежката конкуренция на 420 участника у нас. На финала в Пловдив Василев спечели убедителна победа, като преодоля изключително тежкото трасе с дължина 22,9 км с разход на гориво от 10,15 л.

„Вярваме, че Петко ще представи достойно България и има сериозни шансове за добро класиране, защото има дългогодишен опит като професионален шофьор и рали състезател, познава отлично технологиите на Volvo и не на последно място, камионите са негова страст”, категоричен е Николай Думбалски, Развитие бизнес приложения във Волво България.

Глобалното състезание за икономично и екологично шофиране на камиони на Volvo Trucks се провежда за първи път в историята на компанията. В националните фази на шампионата тази година участваха над 3 800 професионални водачи от Европа и Азия. Заради големия интерес, от Volvo Trucks планират инициативата да се превърне в традиционна.

Правила на състезанието:

Участниците трябва да покажат уменията си за икономично шофиране при управлението на натоварена композиция, състояща се от влекач Volvo с ляв волан, снабден с интелигентната автоматизирана трансмисия I-Shift и полуремарке. Регламентът изисква автомобилът да бъде шофиран по сигурен, безопасен и професионален начин, като всяко нарушение може да доведе до дисквалификация или санкции чрез добавяне на “наказателни точки” към разхода на гориво. Водачът определя използването на моторната спирачка и лоста на I-Shift. За да се гарантира точност и обективност на резултатите, разходът на гориво се измерва чрез информационната система на Volvo за управление и контрол на автопарка – Dynafleet. Оценката се прави на база общ разход на гориво, измерен до две позиции след десетичната запетая. Ако двама финалисти имат един и същи разход на гориво, времето е решаващо и печели участникът с по-кратко време.