Бял имел – универсална билка

40
Добави коментар
temi
temi

Белият имел е не само познат като коледното храстче, под което хората се целуват, но и билка с множество лечебни свойства. Как се прилага и какви болести лекува белият имел?

Белият имел (от лaт. Viscum album) е вечнозелено паразитно храстче, чиито месести листа се използват за лечебни цели.
Билката спомага за обогатяването на организма с калций, важен за костната система, регулира кръвното налягане (при хипертоници и хипотоници) и е подобрява сърдечното здраве, помага при хормонален дисбаланас при жените в периода малко преди и след настъпване на менопауза, премахва нарушенията в метаболизма, използва се за лечение на атеросклероза и епилепсия. Белият имел лекува и нередовна менструация, бъбречни заболявания, стерилитет при жените, бронхиална астма, нервни разстройства, изблици на паника и безпокойство, бронхиална астма, световъртеж, нарушено равновесие, безсъние, главоболие. Белият имел има и кръвоспиращо и съсирващо действие, заради което се използва при обилна и продължителна менструация, кървящи хемороиди, кръв от носа. Белият имел се пие и за усилване на лактацията при кърмачките.

Как се прилага билката бял имел?

 

Екстракт – в три чаши студена вода се потапят 4-5 лъжици листа от бял имел. Престояват така през нощта, течността се прецежда и извлекът от бял имел се пие в рамките на деня.

 

Запарка – една лъжица нарязани на ситно листа от бял имел се варят за около 10 мин. в 400 мл. вода Бани – помагат при ревматизъм, ишиас, ставни болки, отоци и т.н. Приготвят се от екстракт от бял имел или запарка. Отвара от плодовете на бял имел – плодовете се варят във вино и получената отвара се пие три пъти дневно.

Внимание, приемът в големи дози на билката бял имел може да доведе до натравяне.

19.10.2011/Ели Йорданова