Как да научим детето ни да се облича само

3
Добави коментар
guagua
guagua

Когато детето ви е между годинка и две, най-вероятно по-скоро си дърпа дрешките при всяка възможност, отколкото да се опитва да ги облече. За да научите детето си как да се облича и как да си слага дрешките, се изисква умение и търпение (както от ваша страна, така и от негова).

Когато детето ви е между годинка и две, най-вероятно по-скоро си дърпа дрешките при всяка възможност, отколкото да се опитва да ги облече.  Възможно е да прави „нудистки” разходки вкъщи (или дори в парка).

За да научите детето си как да се облича и как да си слага дрешките, се изисква умение и търпение (както от ваша страна, така и от негова).

Обличането и подрастващите деца: Как да окуражим детето да се облича само

За да се научи детето да се облича само, са необходими няколко години – от 18-ия месец до 5-ата годинка на детето. Например, когато малчуганът е на 2 годинки, той ще може да си слага шапката и обувките, ако са без връзки, и самичък. Година по-късно детето ще може да облича по-широки дрешки, като ,разбира се, за закопчаването ще има нужда от помощ. Между 4 и 5 годинки, детето трябва да е напълно готово да се облича само.

Как да му помогнем да се научи да се облича

Дайте на детето си по-широки дрешки, които да опита да облече. Първоначално може би ще е нужно да го облечете наполовина и да го оставите то да довърши останалата част. Може да купите кукли и играчки, които имат ципове, копчета и други неща за закопчаване, за да може детето да се научи по-лесно. Сложете дрехи на лесно, достъпно за детето място– в някой нисък шкаф или чекмедже. Уверете се, че там има само дрехи, които искате детето ви да облече.

Знаете, че каквото и да прави детето, ще го прави най-добре, ако го хвалите и му казвате колко добре се е справило. Затова, например, ако детето се облече, но наопаки, вие може да кажете: „Браво, че се облече сам, но трябва да го обърнем”.

Какъв е стилът на детето ви

Много от подрастващите деца се обличат по различен начин, в сравнение с това, което сме си представяли. За тях цветове, които са ярки и се бият един друг, изглеждат страхотно съчетани. Децата могат да си сложат раирани панталони с тениска на точки. Може би ще се чувствате несигури да пуснете детето си така навън, но реално се замислете – има ли някакво значение? Това е страхотен начин детето ви да се научи да бъде независимо и уверено.

Повечето деца обикновено се влюбват в дадена дреха и искат да я носят непрекъснато. В повечето случаи това е пиратска тениска или дреха, подходяща за някой панаир. Ако мислите, че ще ходите някъде, където не е подходящо детето да бъде с такива дрехи, обяснете му, че може да ги носи в определени дни. Може също така да го научите да не носи едни и същи дрешки всеки ден.

Често децата няма да ни улеснявта в задачата с обличането. За тях това не е нещо важно, нито пък интересно . Всичко изисква време и търпение. Помнете, че когато говорим на децата си, те възприемат по-добре нещата. Може да им обяснявате как цветовете се съчетават и как си взаимодействат, за тях ще бъде интересно и полезно. Не забравяйте, че когато превръщаме всяко нещо в игра за тях, а и за нас самите, всяко начинание ще бъде много по-лесно и забавно.