Имало Едно Време на Изток

16
Добави коментар
irgnet
irgnet

Ексклузивно само в кино Евро Синема, София
От 18 до 27 Октомври

За момента филма се излъчва единствено в столичното кино Евро Синема. Поради притеснения на повечето кина, излъчването на лентата в същите ще се забави.

Филм по книгите на Георги Стоев

Кой е Георги Стоев?
Георги Стоев, вече покойник, е бивш борец-мутра, който решава да изкара на показ престъпната действителност в България, чрез своите книги. Медиите го нарекоха „Писателят-Мутра“. Режисьорът Демир Янев прави паралел с Оливър Стоун: „Той също се е борил за нещо спорно, бил е във Виетнам, избивал е виетнамци и си го признава, но никой не го нарича ‘режисьорa-убиец’, нали?“.

Историята на Филма

В началните години на прехода амнистирани престъпници и бивши спортисти, най-често борци се трансформираха в улични бригади и охранителни фирми занимаващи се с рекет и контрабанда. Чрез тези престъпни организации управляващите приватизираха България. На прага на влизането ни в ЕС един човек разкри своята и тяхната история… Самият той бивш борец и спортист – Георги Стоев.

Филмът е изграден хронологично следвайки последните интервюта на Георги Стоев в Горещо с Венета Райкова. Сюжетът е пресъздаден предимно чрез игрални сцени по откъси от книгите на покойният писател. Добавяни са и архивни кадри от почти всички национални медии.

Така изграден от няколко различни плана разказът допълнително се галванизира от два гласа зад кадър – един разказвателен (Красимир Куцупаров) и този на самият Георги Стоев (Петър Мелтев). Динамиката на разказвателната линия илюстрира характера на убитият писател и създава един механизъм, който контрира обичайните български виждания за неговият живот и отговаря на съвременния въпрос на нашето общество, задаван още от античността – трагедия ли е бил неговият живот…?