Зелени сливи (джанки)

2
Добави коментар
NasStudio
NasStudio

Зелени сливи (джанки)
Често срещани през лятото, сливите са сред най-добрите естествени източници на калий.
Зелените, сочни и хрупкави сливи, освежаващи и поддържащи тонуса ни през летните горещини – те подобряват значително дейността на храносмилателния ни тракт. Вярно е, че можем да им се радваме приблизително два месеца в годината, но пък техният лек меден привкус, събрал в себе си жарките лъчи на слънцето, напомня за щедростта на природата.
Сливата (Prunus) представлява род дървета от семейство Розоцветни, към които освен сливата принадлежат и черешата, кайсията, прасковата, вишната и бадемът.
Тя е дърво, достигащо височина приблизително 7 метра, чиито плодове узряват в средата на лятото. Зелените сливи имат голямо стопанско значение, свързано най-вече с широкия спектър на приложимост.
Смята се, че обикновената слива произхожда от Кавказките планини, като оттам е пренесена в други страни. Родината на джанките е Балканският полуостров и Средна Азия.
Сливата е разпространена почти във всички страни с умерен климат. Отглежда се в Европа, Азия, Северна Америка и Австралия.
Сортове сливи
>Ренглота – кръгла слива, която се появява на пазара още в края на месец юли. Този сорт има нетипична зелена окраска. Достигайки своята зрялост, тези сливи стават твърди, сочни, сладки, с леко кисел привкус и изключителен аромат.
Мирабела – жълта и сладка слива, появаваща се през месец август. При достигане на оптимална зрялост този сорт сливи добиват характерен оранжевожълт цвят, стават сочни и с лек привкус на мед. Колкото по-ярко е оцветяването им, толкова по-добре узрели са мирабелите и толкова по-кратък срок за съхранение имат …
Джанка – най-често срещаният сорт сливи, отличаващ се със силен растеж и високо плодородие. Плодовете са заоблени, плодовото месо е меко, плътно, леко кисело и доста сочно. Този сорт слива се отглежда във всички части на страната, дори и в най-сухите райони.
Хранителен състав на сливите
Съдържание на вещество в 100г. продукт:
Хранителен състав
Данни за:
100гр.
Калории
46
Калории от мазнини
2
Общо мазнини
0г.
Холестерол
0мг.
Общо въглехидрати
4
Фибри
1
Захари
10г.
Белтъчини
1г.
Вода
87.2мл.
Суровите зелени сливи имат ГЛ=3, ГИ=75.
Здравословни ползи
Сливите са не само вкусни и освежаващи, но и добър източник на енергия, с диуретично и слабително действие. Те са сравнително бедни на витамин С, но пък съдържат достатъчно витамин А, В4, В9 и К.
Обикновените сливи са добър източник на калий, а също така и на калций, магнезий и фосфор.
Здравословен риск, свързан с консумацията на сливи
Консумацията на сливи не крие потенциална опасност за здравословното състояние на организма.
Източник: тук
Ключови думи :
джанки,
Зелени сливи,
Автор : от интернет
Четена : 1163
Дата : 29 June 2011

 

Най-четени

Архив статии