Капалъ чарши – пазара на Истанбул

136
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

    Капалъ чарши в Истанбул е огромна и историческа търговска зона, която предлага разнообразие от стоки. Построен е между 1455 и 1461 година и се счита за най-стария и един от най-големите закрити пазари в света. Масивния комплекс се състои от 12 основни сгради и разполага с 22 порти, разпръснати сред 58-те покрити улици. В Капалъ чарши има над 4000 магазини, които продават продукти, като кожа, бижута, местни занаяти и др. Халите могат да се похвалят и с две джамии, хамами, четири чешми, множество ресторанти и кафенета и дори полицейски участък. Този базар се е превърнал в символ на Истанбул и привлича между 250 000 и половин милион посетители, туристи и местни купувачи, всеки ден. 

Животът в Капалъ чарши е наистина невероятен. Както се казва, там може да се купи и от „пиле мляко“ и за любителите на изгодните покупки пазара е сбъдната мечта, тъй като цените могат да се свалят наполовина. Магазините предлагат кожа, килими, антики, мебели, осветление, дрехи, обувки и т.н. Просто се потопете в този шопинг рай и няма да си тръгнете с празни ръце. Продавачите не оставят клиентите си да напуснат магазина без да са си купили нещо. Малко са тези, които не владеят пазарлъка и не са склонни да отбият от цената. А ако попаднете там рано сутрин, със сигурност ще имате шанса да направите най-изгодната си покупка за деня, тъй като те вярват, че ако първият клиент си тръгне без да купи нищо, така ще е през целият им ден.

Архитектурата на базара е изключителна. Той е като един огромен лабиринт и шанса да се изгубите между алеите със сергии е много голям. Много от щандовете са групирани по вида на стоката – има специални зони за кожени палта, злато, сребро и други. Чаршията съдържа и два безистена с куполна структура, първият от които е построен между 1455 и 1461 по заповед на султан Мехмед Завоевателя. Базарът е значително разширен през 16 век, когато на власт е бил султан Сюлейман Великолепни, а през 1894 г. е основно възстановен след голямо земетресението.

Истанбул е страхотно място да пазарувате. Капалъ чарши и пазар Спайс си заслужава да се посетят, независимо дали купувате нещо или не. Наблизо се намира и Пазара на подправките, където ще може да си вземете деликатеси като ирански шафран, локум, традиционни чайове и уникални сирена. Всичките може да ги посетите от понеделник до събота, тъй като в неделя са затворени.

Hobyto.com