Болести на нервната система

2
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Неспазването на необходимите хигиенни изисквания, особено умствената преумора, стресовите състояния, информационната пренатовареност водят до нарушаване на психичното здраве и в крайна сметка до психични разстройства. Функционалните психични разстройства (неврози) са резултат от временни отклонения в дейността на централната нервна система.

Неврозите се изразяват в леки нарушения на дейността на нервната система и обуславя временното намаляване годността на организма да се адаптира към природната и социална среда. Причините, които обуславят възникването на невротичните заболявания у децата, са фактори на околната среда и фактори на организма. Факторите на околната среда произлизат главно от училищния живот (учебно пренатоварване, учебни занимания в неподходящо време и др.) Причината за невроза могат да бъдат и т. нар. емоционални фактори, свързани с изпитване, сурово наказание и др.

Немалък дял за възникването на неврози имат и условията на домашната среда. Като фактори на организма се приемат измененията, настъпили под влияния на различни вредности, действали в миналото (възрастови кризи, отслабване на зрението и слуха, лошо физическо развитие и др.).
Основните симптоми на неврозите са повишена раздразнителност, трудно съсредоточаване, лесна уморяемост, променено самочувствие. Болните лесно избухват и влизат в конфликти, плачат и са потисната. През деня са сънливи, а през нощта спят лошо.
Профилактиката на неврозите се изразява в отстраняване на всички фактори, които водят до пренапрежение и изтощаване на нервната система.

Други заболявания на нервната система.

Менингит. Това е възпалително заболяване на мозъчните обвивки. Причинява се от вируси или бактерии. Може да възникне като усложнение на възпалителни процеси в носа, околоносните кухини, ушите. Обикновено започва остро със силно главоболие, повръщане, втрисане, висока температура, обща отпадналост. Лечението се провежда в болница.

Болести на периферните нерви (нервити).
Най-честите причини за възникването им са инфекции, интоксикации и травми от притискане на периферните нерви. Основния симптом е болката в областта на засегнатия нерв. Най-често се среща неврит на седалищния нерв (ишиас). Често заболяване е и невритът на лицевия нерв. Освен болката основен симптом е и парализата на мимическата мускулатура от едната или от двете страни на лицето. Лечението на нервните се провежда от лекар специалист.

Черепномозъчни травми. Могат да възникват при битови, промишлени и пътнотранспортсни злополуки. Биват открити и закрити. При откритите черепномозъчни травми е засегната целостта на черепа. Към закритите се отнасят мозъчно сътресение, мозъчна контузия, мозъчни кръвоизливи и пуквания на черепа.

При мозъчното сътресение пострадалият изпада в безсъзнание от няколко минути до няколко часа. При мозъчната контузия има разрушаване и оток на мозъчната тъкан. Пострадалият е в безсъзнание, дишането е повърхностно, пулсът е забавен, зениците са разширени и не реагират на светлина.
Травматични кръвоизливи могат да възникнат в мозъчната тъкан или в мозъчните обвивки. Началните симптоми са както при мозъчната контузия. Кръвоизливът може да увеличи своя обем и да притисне мозъчната тъкан. Тогава към симптомите се прибавят силно главоболия, повръщане, парализа. Пострадалият се приема по спешност в болничното заведение, като при транспортирането му главата не трябва да се мести.
При счупване на черепа симптомите са както при мозъчното сътресение плюс симптомите от кръвоизлива и притискането на мозъчната тъкан от костта. При счупване на черепната основа се появяват кръвоизливи от ушите, от носа, около очите. Лечение е задължително в болница.