Как да си направим страшна тиква за Хелоуин

1
Добави коментар
guagua
guagua

Наближава един от най-приятните есенни празници – Хелоуин или Денят на Вси светии. Празникът се чества в навечерието на 31 октомври срещу 1 ноември. Няма Хелоуин без тиква и тиквен фенер. Знаете ли, че Тиквеният фенер си има име – Светещият Джак. За да се запознаете със Светещия Джак трябва първо да си го направите. Ето и основните стъпки, които ще е добре да следвате:

 

Вижте още:

Рецепти за Хелоуин Няколко съвета относно хелоуинската тикваХелоуинСтрашни тиквиСтрашни маски

Наближава един от най-приятните есенни празници – Хелоуин. И, въпреки че той не е православен празник, свързан с нашата традиция, защо да не доставим малко приятни емоции и забавление на децата си и на нас самите, като изработим наистина страшна хелоуинска тиква.

Това е прекрасен повод хем да развиете дружно творческите си способности, хем да се повеселите и да си създадете малко празнично настроение.

Ето и основните стъпки, които ще е добре да следвате:

Започнете със следното – първо визуализирайте желаното изображение. Много е важно да решите как точно искате да изглежда „лицето” на тиквата, за да може да работите целенасочено и да не допускате грешки, защото веднъж изрязаното няма как да се върне обратно.

Рисувайте, драскайте, дайте воля на въображението си. Нека всички вкъщи се включат. Децата обожават да рисуват и за тях творенето на страшна физиономия ще бъде истинско удоволствие. Дайте на малчугана си възможност сам да измисли шаблона за тиквата, така няма да се отегчи до края на заниманието, защото ще се чувства пряко „замесен” в него.

След като имате идея за изображението, отидете на пазар. Идва ред на една много важна част от правенето на хелоуинската украса – изборът на тиква.

Тя трябва да е достатъчно голяма, за да може да „съберете” на нея замислената рисунка. Не трябва да е издраскана, пукната, наранена, изгнила или твърде мръсна.

В противен случай следите от удари по нея могат да се слеят с рисунката, да изглеждат част от нея и така да нарушат целия замисъл. Наранена тиква няма да издържи много и бързо ще изгние. Важно е също да има дръжка – колкото по-голяма е тя, толкова по-лесно ще ви е да работите, защото ще може да хващате тиквата за дръжката.

След като сте избрали хубава тиква, може да я измиете или забършете леко. Сега вече започва истинската работа. Съветваме ви да постелете на мястото, на което ще работите, вестник или хартия, за да е по-лесно да почистите след това. Изрежете капак от тиквата – от 5 до 10 см. надолу от дръжката е ориентировъчният размер, който трябва да следвате. Разрязването е над средата на тиквата, но не и твърде близко до дръжката.

Имайте наум, че през тази дупка ще трябва да извадите семките – тоест не бива да бъде твърде малка, но не и твърде голяма, за да се запази кръглата лицева форма на тиквата. Ще ви е необходим удобен и остър нож, за да е по-лесно изрязването. Ако имате късмет да попаднете на по-тънка тиква, ще работите безпроблемно.

Премахнете капака. Не го изхвърляйте в никакъв случай, той ще ви трябва накрая, за да захлупите тиквата.

Премахнете вътрешността на тиквата. Може да използвате голяма лъжица. Колкото по-добре я изстържете, толкова по-силна ще е светлината от свещта после.

Направете дъното на тиквата отвътре максимално равно и гладко, защото там ще стои свещта и така тя ще може да се задържи по-лесно.

Време е да вдъхнете на тиквата си живот – като й нарисувате лице. Това може да стане по няколко начина. Първият е да рисувате директно върху нея. Този вариант е препоръчителен за хора с по-изявени художнически способности, за да е рискът от несполука по-малък.

Използвайте маркер, но не перманентен. Той е изключително удобен, защото лесно може да го изтриете след като изрежете парчетата тиква по очертанията или ако сгрешите нещо.

Дайте на детето си възможност да се развихри и да нарисува лицето така, както то го вижда. Ако обаче сте изявен естет и не ви се рискува, направете предварително шаблон. На него нарисувайте желания облик и го наложете върху тиквата. Очертайте формата по шаблона – отново с помощта на маркер.

След като сте нарисували лицето, трябва да изрежете парчетата тиква. Това може да стане с всеки вид остър нож, който ви е под ръка.

Работете внимателно и не бързайте.

След като приключите с изрязването, тиквата е почти готова. Поставете запалена свещ в нея – това може да стане или отгоре, през големия разрез, или отпред, през дупката на устата или носа, ако са достатъчно големи. Захлупете я с капака.

Загасете лампата и се насладете на творбата си. При достатъчно време и желание може да направите още тикви, но с различни лица или каквито и да е други изображения както и да пресъздадете още малко от атмосферата на Хелоуийн

От сърце ви пожелаваме произведението ви да е сполучливо и достойно за показ на прозореца например.

Ако обаче резултатът не е така задоволителен, тук ви предлагаме една „тиквена“ галерия за вдъхновение!

Да не забравяме, че малките деца лесно се плашат. В момента, в който разберем, че не е забавно, трябва да прекратим играта!  

Рецепта за български тиквеник

Продукти: средно голяма тиква пакет кори чаша и половина захар чаша олио чаша галета канела

Приготвяне:

Тиквата се обелва, почиства и рендосва. Обърква с канелата. Върху една кора, добре намазана с олио се слага друга кора, която също се намазва с олио и след това се наръсва с галета, а по цялата повърхност на кората се разпределя част от тиквата, след което се поръсва със захар.

Кората се завива на хлабаво руло, слага се в намазана с мазнина тава. И така – докато свършат корите. След като всички кори са подредени в тавата се поръсват с мазнина и тиквеника се пече на умерена фурна докато покафенее, след като изстине се поръсва с пудра захар.