Лечение с бабини илачи

43
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

В съвременния свят на фармацевтиката, разполагащ с медикаментозно решение за всеки здравословен проблем, лечението с т.нар „бабини илачи” се възприема доста скептично и старомодно. Но в действителност, рецептите за бабини илачи са безценен източник на здраве, тъй като са изпитани във времето и се основават единствено на природните блага.

Опознай лечението с бабини илачи, за да го обикнеш.

Нали си чувала, че за преуморени очи се препоръчва промивка с лайка, за възпалено гърло и първи симптоми на настинка – гаргара от вода с разтворени в нея сода и сол, а при много висока температура – компреси с оцет?

Е това са бабини илачи – народни рецепти, предавани от поколение на поколение, без странични ефекти и много ефикасни за цялостното състояние на организма. И макар да се отнасят към методите на алтернативната (нетрадиционна) медицина, бабините илачи са много по-ефективно средство за лечение в сравнение с продуктите на фармацевтичната индустрия.

Обикновено в бабините илачи се съдържат билки и други природни дарове с определени лечебни свойства. Те са приложими за почти всички здравословни проблеми, особено в сезона на настинките и вирусите, когато организмът се нуждае по-често от лечение. За да имат желания резултат обаче, трябва да се приготвят според предписанията, да се дозират с точност и да се прилагат умерено.

Най-популярният вид бабини илачи са под формата на:

Запарка – билката се залива с вряща вода, съдът се похлупва и се оставя да кисне между 1 и 6 часа. След това се прецежда и е готова за консумация.
 

Студена запарка – билката се залива със студена преварена вода, оставя се да кисне между 4 и 8 часа в покрит съд и се прецежда.
 

Отвара – билката се залива със студена вода, вари се до кипване, след което се оставя на слаб огън максимум 30 мин., оставя се да се охлади и се прецежда.
 

Лапа – билката се счуква или намачква (ако е прясна), прави се на каша с малко гореща вода, налага се върху болното място и се привързва.

Първо и задължително условие при приготвяне на бабини илачи е билките да бъдат много ситно нарязани.

Отварите и запарките трябва да са прясно приготвени, да не престояват повече от 24 часа, да се държат на хладно и тъмно, но не в хладилник. За предпочитане да се подслаждат с мед.

Важно е да знаеш, че при варене не трябва да използваш медни или алуминиеви съдове (тъй като отделят вредни йони), а само емайлирани или огнеупорни. Също така, по време на консумацията на тези лечебни средства, трябва да се въздържаш от алкохолни напитки, месо, пикантни ястия и животински мазнини. В противен случай може да си навредиш. Ако пък приготвената отвара е за дете, дозата трябва да е в пъти по-малко от тази за възрастен.

Богатството от билки в природата е толкова голяма, а приложението им – толкова многостранно, че на практика бабините илачи са подходящи за всяко здравословно оплакване. Предлагаме ти няколко от най-популярните, които ще са ти от полза в настъпващите зимни дни. За останалите се довери на дебелите книга с народна медицина, а най-добре – на твоята баба.

Бабини илачи против простуда

1 супена лъжица цвят от липа се вари в 400 мл. вода на слаб огън 5 мин. Прецежда се и се пие с мед и лимон – по 100 гр. 4 пъти на ден.
 

Сутрин на гладно се изпива ½ чаена чаша гореща вода, смесена със сока на 4 лимона.
 

Краката се накисват в много гореща вода, изпива се един горещ липов или бъзов чай с мед, а гърдите се намазват със свинска мас и се превързват с парче вълнен плат. Така се преспива.

Бабини илачи против грип

Смесват се и се разбъркват добре 30 гр. цвят от лайка, 20 гр. цвят от липа и 50 гр. цвят от бъз. 3 чаени лъжички от сместа се запарват с 1 чаена чаша вряла вода. Така се оставя да престои 5 мин и се прецежда. Изпива се наведнъж. Приготвя се и се пие 2 пъти дневно.
 

Настъргва се лук, смесва се с мед и от сместа се изяждат по 3 – 4 лъжички дневно.

Бабини илачи против синузит

Правят се инхалации с лайка – 1 л. вода се изсипва в широка тенджера да заври, след което се прибавят 3 супени лъжици цвят от лайка. Болният се навежда над парата, а главата му е покрита с кърпа. Инхалацията продължава между 5 и 10 мин.

Вечерта преди заспиване в едната ноздра се слага малка бучица краве масло. На следващата вечер процедурата се повтаря с другата ноздра.
 

Разбъркват се добре ¼ чаена лъжичка мед и ¼ чаена лъжичка лимонов сок. Вечер преди лягане във всяка ноздра се слагат по 2 капки от сместа.

Бабини илачи против хрема

Разбъркват се 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица лимонов сок (за една доза). Приема се 15 минути след хранене. Процедурата се прави 3 пъти дневно.

Бабини илачи против умора

В 1 кафена чашка хладка вода се слага 1 чаена лъжичка ябълков оцет. Със сместа се обтрива цялото тяло до сухо (не се подсушава).
 

3 чаени лъжички ябълков оцет се разбъркват с една кафена чашка мед. Вечер преди лягане се изяждат 2 чаени лъжички от сместа.
 

3 пъти дневно се пие по 1 винена чаша хладка вода, смесена с 1 супена лъжица ябълков оцет. Леко понижава кръвното налягане и премахва главоболието.
 

Колкото и полезни да са бабините илачи, трябва да ги прилагаш разумно и контролирано. Самолечението почти никога не дава положителни резултати. Също така не бива да забравяш, че лечението с билки изисква повече търпение, постоянство и време от лечението с медикаменти. Но пък то повишава устойчивостта и трудоспособността на целия организъм, укрепвайки физическите и умствените му сили.