Малко известният остров Сокорта в Индийският океан

67
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Малко известният остров Сокорта в Индийският океан

В началото на 1880 г. първата експедиция водена от британските изследователи, под ръководството на проф. Исак Balfourom пристига на остров Сокотра. 

Остров Сокорта-ботанически рай

Целта на посещението им е да се съберат  скални растения и да се проучи животинският свят на острова. Резултатите от ботанически изследвания са били  удивителни: за 48 дни на Сокотра са намерени повече от 200 вида растения неизвестни за науката, някои от които принадлежат на 20 нови родове.

 По онова  време островът е твърдо установен в ботаническите среди като „о-в Галапагос в Индийския океан.“ Сокотра – най-големият остров на архипелага и носещ  същото име е разположен в северо-западната част на Индийския океан. В момента е владение на  Република Йемен. 

Архипелага Сокорта-Република Йемен

Неговата  дължина от запад на изток е 120 км , а ширината му не надвишава  40км. Вътрешността на острова е гориста. Изрязан  е от дълбоки долини  и планински плата, които са  леко полегати и  скалисти  крайбрежни долини, граничещи с  бели пясъчни плажове на  места  внезапно прекъсвани в морето.

Според една от теориите за името  „Сокотра“ датира от древността на санскритски „Обител и благодат“, което е добре познато на моряците. Острова е удобно разположен на кръстопътя на морските маршрути, свързващи пристанищата в Персийския залив и Индия до Източна Африка и Аден. 

На острова са преживявали от отбиващите се кораби в бурно време за попълване на запасите от прясна вода и храна, както  стоки и обмен на новини. Но най-вероятно, името на острова са дали арабите, и то не означава нищо “ пазар на драконова кръв“. Драконовата   кръв идва от кървавочервената  смола, която излиза от стволовете на някои видове дървета (драконови дървета). През вековете от тази смола са се приготвяли боите  и цветните лакове. 

Следваща страница…