Защо носът ни расте, а мозъкът ни се свива?

64
Добави коментар
boreca6
boreca6

Защо носът ни расте, а мозъкът ни се свива?

health.bg
09-11-2011

С остаряването намалява не само ръстът на хората, но и обемът на сърцето, лицевите кости и половите органи. Тези промени често водят до проблеми със здравето.

МОЗЪК

Мозъкът тежи около 400 грама при раждането и в зряла възраст достига до 1 килограм и 400 грама, но започва да се свива от около 20-годишна възраст – общо с 10 до 15% до края на живота.

Учените нямат точно обяснение за свиването, но предполагат, че причината може да е в натрупването на токсини в мозъка или просто заради умирането на мозъчни клетки, които нормално би трябвало да се регенерират. Изследванията показват, че този процес се ускорява от пушенето, алкохола и диабета. Влияние оказват и свръхтеглото, и високият холестерол.

Изследванията със скенер показват, че фронталният и темпоралният дял, които контролират мисленето, планирането и паметта, се свиват най-много.

Противно на очакванията обаче, свиването не засяга непременно мисловния капацитет. Резултатите от представянето на тестове на хора с различен обем на мозъка не се различават съществено.   ПРЕВЕНЦИЯ: Най-важното е да се поддържа мозъчната активност.

Учени от Австралия провели изследване, в което участвали мъже над 60-годишна възраст. Те установили, че хипокампусът /центърът на паметта/ на мъжете, които не са били умствено активни през живота си, се е свил повече от 2 пъти (8.3 %) от нормалното.

Избягването на алкохола и нормалния сън също помагат. Аутопсиите показват, че мозъкът на алкохолиците е по-малък и свит.  

бутони за социални мрежи