Как Тодор Живков калесвал Запада 12 5267

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Как Тодор Живков калесвал Запада

10.11.2011 09:22 | Топ новини

Тодор Живков на лов с приближени другари. Вторият от ляво на дясно е началникът на писателите Георги Джагаров, зад Живков е шефът на УБО ген. Кашев, а крайният вдясно е зетят Иван Славков.

Тринадесет месеца преди 10 ноември 1989 г. комунистическият диктатор Тодор Живков прави сензационно предложение на баварския премиер Франц-Йозеф Щраус. На тайните разговори между двамата в края на септември 1988-а Живков предлага да напусне Варшавския договор, а България да поеме по пътя на Европейската икономическа общност – бъдещия Европейски съюз.

За тези невероятни събития разказва документалният филм на Тодор Пройчев “Последният лов”, който ще бъде излъчен в четвъртък, 10 ноември, от 20 ч по Би Tи Ви. Лентата е продуцирана от една от създателите на пресгрупа “168 часа” Радостина Константинова, която България загуби преди малко повече от година. Режисьор на филма е Огнян Ангелов.

Филмът разкрива, че сондажите между двамата политици са водени в ловната резиденция във Воден, когато Щраус пристига за поредната си ловджийска авантюра у нас. Авантюра, която ще се окаже и последният му лов в живота, а за Живков – последният му голям политически лов при опита отново да запази едноличния си контрол върху властта.

Историята е разказ за едно трудно обяснимо приятелството във времената на Студената война между крайноляв комунистически диктатор и водач на най-консервативната част от западногерманската десница. Всичко е разказано през погледа и с участието на близкия сътрудник на премиера Щраус – Фридрих-Вилхелм Ротенпилер, който е свидетел на тайните разговори във Воден.

Интервюирани са още внучката на Тодор Живков – Евгения, както и двама от близките му сътрудници – политическият му съветник Костадин Чакъров и дългогодишният му преводач от немски език Тошко Тошков. Ролята на безпристрастния наблюдател е поверена на историка от Софийския университет “Свети Климент Охридски” доцент Искра Баева. t

Тодор Живков на лов с приближени другари. Вторият от ляво на дясно е началникът на писателите Георги Джагаров, зад Живков е шефът на УБО ген. Кашев, а крайният вдясно е зетят Иван Славков. На малката снимка: баварският премиер Франц-Йозеф Щраус, който умира по време на лов в Тюрингия седмица след срещата си с Живков през 1988 г.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти