Безкръвна операция лекува „перде на очите“

2
Добави коментар
tanita21
tanita21

Първите 30 пациенти от Велико Търново, Габрово и региона с катаракта („старческо перде“) са оперирани безкръвно с нов апарат в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица.

Интервенцията с новата система Legacy максимално съкращава травмите и притесненията на болните. Разрезът е минимален, а възстановяването – бързо. Не е необходим и престой в болницата.  Подобен апарат няма в нито една друга болница в региона, съобщи началникът на Очното отделение д-р Елка Миланова.

Катарактата, или т.нар. „старческо перде“, е най-честото очно заболяване при възрастните хора над 60-годишна възраст, но не са редки и случаите, когато заболяват и 40-годишни.

Проблемът засяга лещата на окото, при което се променя нейната прозрачност.

Благодарение на апарата Legacy се улеснява както работата на хирурга, така и възстановяването на пациента. С накрайника на апарата пердето се премахва, после през минимален отвор в окото се поставя изкуствена леща, която възстановява зрението. Вътреочната леща е имплант и целта й е да замени увредената биологична леща на окото.

Така се получава операция „2 в 1” – едновременно с отстраняването на катарактата чрез вграждане на лещата е възможна корекция на някои значими аномалии на оптичната система на окото – астигматизъм, замъглено виждане.

Новите вътреочни лещи изцяло заместват очилата. Три са имплантите, които основно се ползват с доверието и на хирурзите и на пациентите, оперирани в болницата във Велико Търново. Предпочитани са, защото са произвеждани от специално разработен биопоносим материал.

Освен това те имат вграден и жълт филтър (освен UV) за филтриране и на вредната синя светлина. Монофокалните лещи (Acrysof IQ) коригират само сферичните аберации, т.е. неясното фокусиране на образа. Торичните лещи (Acrysof Toric) коригират и астигматизма. Мултифокалната леща (Acrysof Restor) дава добро зрение на всякакво разстояние, т.е. прави пациента независим от очилата.

Здравната каса заплаща операцията на перде, с изключение стойността на лещите,  които се водят консуматив и се поставят в окото по време на операцията.

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

http://gorna.bg