ЗСКИ „Г. Терзиев“ в Свищов и ЛВЗ в Русе обявени за продан

3
Добави коментар
tanita21
tanita21

За сумата от 17 288 904 лева е обявена продажбата на най-големия завод за стоманобетонни конструкции и изделия – ЗСКИ „Г. Терзиев“ в Свищов.

Всички транспортни съоръжения, наличният автопарк и производствената техника са оценени от експерти на 5 млн. лева и също са включени в цената.

Заводът е сред основните производители на железобетонни траверси и стълбове за електрифицирани жп линии. За 51-годишното си съществуване в него се произвеждат отводнителни канавки, панели и набивни пилони. Фирмата разполага със собствена лаборатория за изпитване на бетон и стомана, с механизирани бетонови центрове с голям капацитет.

Над 2,5 млн. долара са инвестирани в нова производствена линия, монтирана преди преди 4-5 години. Клиенти на ЗСКИ в Свищов са били столичното метро, електроразпределителните дружества Е.ОН и ЧЕЗ, Национална компания „Железопътна инфраструктура” и др.

В момента бившият завод е част от холдинговото дружеството „Железопътна инфраструктура”.

Подобна е съдбата и на „Локомотивен вагонен завод – Русе“ (ЛВЗ).

1 083 кандидати от цялата страна са наддавали за обявеното на търг имущество. Най-много са били офертите с до 40-50 предложения над първоначалното обявените цени за машини, някои от които уникални, пише в. „Труд“.

ЛВЗ е обявен за продажба заради неизплатени кредити в размер на 37,707 млн. лв. Предприятието става собственост на бизнесмена Васил Божков преди 11 години. Отпуснатите три заема в размер на 22,5 млн. евро са обезпечени с ипотеки на земя, производствени и административни сгради.

145-годишният завод е част от НК „ЖИ“. Произвежда и ремонтира локомотиви и вагони. Финансовият отчет на дружеството показва дългове, надвишаващи активите с 11,5 млн. лева.

Приходите от 733 000 лв. не могат да обслужват натрупания дълг от 28,7 млн. лв.

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

Източник: в. „Янтра днес“