Сватбите на ХХ век

2
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Брачните церемонии, белязали отминалото столетие и влезли в категорията „най-прочути“, не са много на брой, но затова пък се помнят и до днес. Царствени или в тесен семеен кръг, помпозни или скромни, шумни или пазени в тайна – всичко зависи от главните действащи лица, от техния вклус и възможности. Колко трае съюзът между богатите и известните?

Жаклин Кенеди и Аристотел Онасис

На 20 октомври 1968 г. на остров Скорпиос вали дъжд – добър знак за суеверните гърци. Целият западен свят обаче е възмутен – най-известната жена на планетата, вдовицата на 35-ия американски президент, Жаклин Кенеди се омъжва за гръцкия милиардер Онасис. Причината за шока не е толкова в разликата във възрастта и дори не в богатството на преуспелия корабопритежател – рухва поредният американски мит, предаден е споменът за петте страшни ноемврийски дни на 1963 г., когато несломимият дух и твърдост на Джаки помагат на нацията да се справи с потреса от убийството на президента в Далас. Сега тя става съпруга на богатия магнат, любител на супертанкери и суперзвезди. За него женитбата с Джаки е поредната успешна сделка – той купува славата и красотата ѝ, нейните връзки с най-влиятелните хора в политиката. Цената, която плаща обаче, е доста висока – милиони долари за огромните ѝ разходи, самотни дни заради непрекъснатите ѝ пътувания по света. Съпрузите живеят заедно почти осем години, отчуждавайки се постепенно и необратимо един от друг. Когато Онасис умира през март 1975 г., Джаки е далеч от него, в любимия си Ню Йорк – богата, още по-красива и отново вдовица.

Даяна и Чарлз, принцът на Уелс

Тяхната сватба е най-пищната церемония в историята на ХХ век. Около милиард зрители са приковали поглед в телевизионните екрани, за да видят на живо осъществяването на една мечта. Предположенията на кралица Елизабет се оказват верни – рейтингът на британската корона се вдига светкавично, туристическият бизнес утроява приходите си, кралската ложа на конните надбягвания в Аскот се попълва с красива дебютантка. Само след десетина години обаче всички сметки стават на пух и прах. От безмълвно украшение Уелската принцеса се превръща в красноречива заплаха за цялата Уиндзорска династия. С яростта на измамена съпруга тя отмъщава за това, че прекрасната приказка се оказва семеей кошмар, довел я впоследствие до нелепата ѝ смърт в парижкия тунел Алма.

Елизабет и принц Албърт, бъдещият крал Джордж VI

Никой не възлага особени надежди на тази сватба, състояла се на 26-ти април 1923 г. в Уестминстърското абатство. Според всеобщото мнение младоженецът, по-малък син на крал Джордж V, няма никакви шансове за престола. Неговата съпруга обаче – Елизабет Анджела Маргарет Боуз-Лайън, е избрана от съдбата да стане кралица. Двамата са идеална двойка – любящи, предани един на друг и на страната си. Благодарение на тях Англия съхранява монархическата институция, а Елизабет с гордост носи най-скъпата за нея титла – „кралица на сърцата“.

Рита Хейуърт и Али Хан

Френската Ривиера се слави като място, където богатите и прочутите разрязват сватбените си торти. Това се случва през 1949 г. и на холивудската богиня Рита Хейуърт и на милиардера Али Хан, син на висш мюсюлмански духовник. След раздялата си с Орсън Уелс Рита среща в Кан мъжа, призван да я спаси – от фобиите ѝ, от бившия съпруг, от холивудските продуценти и етикета „сексбомба“. Кинозвездата се старае да е добра съпруга и майка, но славата и известността не пощадяват любовта. Бракът на Рита и Али завършва катастрофално, с алкохолни оргии и престои в психиатрични клиники. Сякаш по ирония на съдбата дъщеря им Жасмин посвещава живота си на децата от разбити семейства.

Бриджит Бардо и Роже Вадим

Родителите на Бриджит не ѝ разрешават да се омъжи за репортера на „Пари мач“ Роже Вадим, докато не завърши колежа. Заради скромните успехи в училище за нея това е равносилно на вечна девственост, затова прави сама решителната крачка веднага щом става на 18 години. „Винаги съм обожавала сватбите – и чуждите, и своите. С удоволствие бих се омъжвала всеки път, когато се влюбя, защото бракът означава да подариш себе си на любимия човек, дори да не е задълго.“ Двамата са заедно седем години, но нямат деца. Филмът на Вадим „И Бог създаде жената“ се превръща в кинокласика и прави истинска звезда от Бриджит Бардо.

Одри Хепбърн и Мел Ферер

За да се омъжи за Мел, Одри разваля годежа си с бъдещия лорд Джеймс Хансън и влиза в конфликт със семейството си. Нашумялата актриса дори поставя условие на продуцентите – любимият ѝ да получи главните роли във всички филми с нейно участие. Мел обаче се стреми към собствена кариера и не иска да го приемат само като съпруг на Одри Хепбърн. В края на краищата през 1968 г. бракът им рухва под тежестта на лични и професионални проблеми. И до ден днешен обаче в малката църква в швейцарското селце Бургенщок, където се венчават Мел и Одри, се организират повече от 150 бракосъчетания годишно – хората продължават да вярват в романтичната любов.

Грейс Кели и Рение, принцът на Монако

18 април 1956 г. е най-трудният ден в живота на холивудската богиня, любимка на Хичкок. За пръв път ѝ предстои да изиграе ролята, която ще се превърне в нейна съдба – на принцеса на Монако и на звезда, блестяща ярко на кралския небосклон на Европа. Красивата история приключва след 25 години, когато колата, карана от Грейс, излита от стръмния завой над княжеството, за да я освободи завинаги от аристократичните ѝ задължения и от старостта, от която тя толкова се страхува приживе.

Силви Вартан и Джони Холидей

Страстният им роман, прекъснат за половин година заради военната служба на Джони, е една от главните теми на булевардните издания през 60-те години, а сватбата им на 12 април 1965 г. се приема като историческо събитие от поколението на туиста. Шансонът се сдобива с два идола, френската публика – с любима семейна двойка. Раждането на сина им Дейвид през 1966 г. не успява да скрепи брачния съюз – пътищата на Силви и Джон се разделят. Отначало само в професионален план – Холидей остава верен на любимия си рокендрол, докато Вартан избира кариера на звезда от по-сериозен калибър. През 1980-та г. бракът им се разпада окончателно.

Елизабет Тейлър и Лари Фортенски

Към колекцията ѝ от осем мъже (ако броим Ричард Бъртън за двама, тъй като Лиз се омъжва два пъти за него), се прибавя строителният работник Лари Фортенски. Те посещават една и съща клиника, където лечението от алкохолизъм и наркотична зависимост ги сближава не по-малко, отколкото страстта. Бракът им обаче не продължава дълго – Лари ѝ „подарява“ свободата срещу солидна сума под предлог, че Лиз го е научила да живее в разкош.

Бианка и Мик Джагър

Прочутият рокаджия е покорен от екзотичната никарагуанка със смугла кожа, чийто темперамент и силен характер ѝ позволяват да укротява както расови коне, така и известни мъже (по-късно сред тях се нарежда и бившият премиер на Канада Пиер Трюдо). Сватбата на Бианка с Мик Джагър през май 1971 г. предизвиква истински фурор – единствено присъствието на католически свещеник и бялата шапка на булката напомнят по нещо за традиционната брачна церемония. Съвместният им живот е бурен и кратък. Дори раждането на дъщерята на Джейд не помирява съпрузите, неспособни на компромиси. В края на краищата Мик намира щастието в обятията на търпеливата Джери Хол, изоставяйки взривоопасната Бианка.