Пламен Константинов: Някога ще водя националния отбор на България!(ВИДЕО)

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Бившият капитан на националния отбор на България Пламен Константинов от началото на новия сезон е старши треньор на руския Газпром-Югра (Сургут). 38-годишният млад специалист за втора поредна година, ще е наставник на мъжки тим, след като предния сезон изведе Зиратбанк (Анкара) до 2-рото място в Турция. От началото на сезона Пламен Константинов работи с доста млади волейболисти на Газпром-Югра (Сургут), където се изявяват и българските национали Теодор Тодоров и Тодор Алексиев. Пламен се прибра за една седмица в България заедно с Тошко и Теодор, за да оправят документите си за руски работни визи. Ето какво сподели бившият национал в едно изключително откровено интервю пред камерата на Sportal TV и Sportal.bg:

ПЪРВЕНСТВОТО НА РУСИЯ

Първенството на Русия е изключително изравнено. За това спомага и условието да играят само по 2-ма чужденци във всеки отбор. Условията за работа са много добри. Газпром-Югра е млад отбор, играчите са амбициозни. Основните състезатели са на по 23-24 години. Безспорно разполагам с хубава група състезатели като отбор. Свестни момчета! Различни са като манталитет, но всички са упорити. Младостта не е порок, но липсата на опит си казва думата. В доста мачове от началото на сезона стигахме до тайбрек, но трудно се справяме и често го губим – най-вече заради липсата на опит. В мача срещу шампионите от Зенит (Казан) играхме много силно срещу 5 руски, 1 италиански и 1 американски национал. Спечелихме първите два гейма с разлика. Играхме вкъщи с най-титулувания тим в Русия. Показахме страхотна игра, когато водихме. Загубихме всички равностойни геймове и паднахме с 2:3. Като погледна и предишните ни мачове за Купата на Русия, пак допускахме подобни загуби. Надявам се с привличането на Тодор Алексиев той да ни помогне много в бъдещите двубои.

ТЕОДОР ТОДОРОВ И ТОДОР АЛЕКСИЕВ

На Тодор Алексиев опит не му липсва. Той само трябва да се адаптира към отбора. На Теодор Тодоров му трябва повече опит, рутина и увереност. Едни неща, които липсват на един млад състезател. За Теодор е първа година да играе зад граница. Той е една от приятните изненади в Руската лига. Той е страхотно момче като характер. Приеха го добре в отбора. Сработи се в колектива. А Алексиев има доста сезони изиграни в руската Суперлига. Те не се чувстват като чужденци и ги приемат като един от тях.

ЦЕЛИ

Целта със Сургут е влизане в плейофите. Ако бяхме спечелили мача със Зенит, може би щяха да нараснат очакванията за успехи. Добре, че го загубихме, за да останем здраво стъпили на земята. Важно е да спечелим двубоите срещу преките си конкуренти. Там се проявява характера на отбора. Като се класираме за плейофите, тогава ще мислим за нещо повече. Догодина ще се опитаме да привлечем още класни руски състезатели и ще може да търсим по-високо класиране.

СУРГУТ И БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ЖИВЕЯТ ТАМ

Град Сургут се развива в последните 40 години. Построява се, след като откриват природен газ. Бил е малко село с 2/3000 жители. Той е един нов град. Повечето от жителите са приходящи заради доброто заплащане на макар не и леката работа в енергийния сектор. Има и една голяма ВЕЦ, която е построена на река Об. Там работят около 4700 работници. В завода на „Газпром“ работят около 7 хиляди човека. Всичко е базирано на природните ресурси.

Българи са участвали активно в построяването на град Сургут, даже и един от спонсорите ни във волейбола фирма „Сиконко“ имат сериозни традиции на строителството в Сургут. Тук са останали добри спомени към българските строители, някои от които са останали да си живеят в Сургут. В града в момента живеят около 200 – 250 българи. Преди, когато още се състезавах за местния отбор (б.а. 2006/2007 година), някои българи идваха да гледат мачовете ни. Тази година се видях с някои познати българи и мисля, че ще ги привлека пак към залата. За съжаление не ни дадоха да си направим избирателна секция за изборите, макар да си бяхме подготвили всичко както трябва… Външно министерство отново не си свърши работата.

ОТНОВО В ПОЛИТИКАТА?

Политиката не е индивидуален спорт! Трябва да имаш единомислещи или поне близкомислещи хора. На мен ми е интересно в политиката. Някога бих се занимавал с политика отново, защото ме влече. Но трябва да имаш хора, с които мислиш еднакво. Защото в политиката е нужен колектив. Сам човек нищо не може да направи. На последните избори аз бях в Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Не съм се отделил тотално от нея. Някога пак бих се занимавал с политика!

СУРОВАТА СИБИРСКА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

Проблемите, когато там не пиеш и искаш да се сгрееш, са големи… Трябва да минеш на чайове… Има сериозни температурни аномалии. Досега температурата не е падала под -24 градуса. Но този студ там е по-различен. И ако тук в България е -25 и там в Сургут е -25 градуса, то в България ще е по-студено. Аз съм имал случай в Сургут, когато се състезавах тук преди години, когато температурата стана за една седмица -50 градуса (!!!). Там нещата вече стават драматични… Просто излизането на улицата може да стане само на бегом, излизайки от входа и влизайки в колата. Опасно е!

КОМПАНИЯТА ГАЗПРОМ

Освен на нашия отбор газодобивната компания „Газпром“ е спонсор е и на шампиона Зенит (Казан) и Факел (Новий Уренгой). Тази компания инвестира много пари в спорта. Има една сигурност и спокойствие. От друга страна, тази структура е огромна, тя е по-трудно адаптивна и по-бавно се правят промени. Бързи промени там не се очакват.

РАДО СТОЙЧЕВ

Всички се надяваме националният отбор на България първо да се класира за Олимпиадата в Лондон 2012, а после и да се надяваме на добро класиране. Това е основното, което ни вълнува всички. Без съмнение бе направен най-правилния избор с оставането на Радо Стойчев като селекционер на държавния ни тим. Но това е лично мое мнение. Всякакъв друг катаклизъм – промяна, нов треньор или нов стар треньор, щяха да доведат до по-голям риск. Мисля, че Радо трябва да бъде оставен да довърши този цикъл. И в никакъв случай не трябва да му се пречи. Нека приключи годината и после да се правят генерални изводи.

КОЙ ПРЕЧИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР?

Това, което ми прави впечатление: има целенасочени медийни атаки от хора, които са некомпетентни в спорта. И това не помага. Ние сме такива специалисти, ако някой надигне някъде глава, и дай да го мачкаме. И вместо да има някаква подкрепа и търпимост, ние сочим с пръст този и онзи… Излизат някакви измислени герои, мога да назова и имена, които аз не съм ги виждал в залата. Чета някакви статии, коментари и анализи от някакво лице Владимир Зарков?! До колкото знам този елемент се въртеше покрай футбола. Сега пък пуска платени съобщения… Доколкото имам аз информация, срещу 500 лева ще напише статия и срещу роднините си… И този капацитет трябва да дава мнение какъв е Радостин Стойчев? Какви са познанията му за волейбола и защо такива смени правел… И затова му се дава трибуна в различни медии, включително и в сериозни медии…Това нещо трябва да спре! Тези хора сформират обществено мнение. Това е вредно, когато хора, които ти не знаеш какви са, сформират обществено мнение. Откъде накъде? Какви са тези специалисти? Той не се е явил на един мач. Аз този човек не съм го виждал на нито един мач. И това нещо пречи и на треньора, и на отбора и на момчетата Определени хора постоянно биват хокани и сочени с пръст като проблем в отбора. Не мисля, че това помага на българския волейбол и националния отбор. И аз съм давал критични коментари, но тя може да бъде конструктивна, не и злонамерена. Това са злонамерени атаки, които трябва да спрат. И волейболните хора трябва да вземат отношение!Знам, че гилдията се защитава, но аз го казвам аргументирано. Ние не го познаваме! Дайте снимка! Дайте снимка! Миналата година направи един коментар, след като разкритикувах някои медии, че изопачават казаното от мен. Беше поръчано чрез същия този елемент да ми се издърпат ушите. И той да дава мнение колко съм бил „допингиран“ на Олимпиадата и т.н.. Същото е сега и с Радостин. Това е много сериозно. Това нагнетява напрежение върху отбора. Какво ще стане, ако не постигне целите си. И този тим играе под напрежение, излишно създадено от самите нас. Сякаш всички ние българите не искаме този отбор да успее?  Всичко друго са измислици и общи приказки и клишета.

ШАНСОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ОЛИМПИАДАТА

Има няколко неудобни отбора, които е по-добре България да не среща в ранна фаза на първенствата. Имаме липса на вариативност на игра на националния отбор. Играем добре срещу определени противници, но не можем да променим основно стила си на игра при нужда.  И това е липса на вариативност при посрещачи и разпределител. Стилът на един е по-удобен срещу един противник и неудобен срещу друг. Ние нямаме тази вариативност. Това е основен проблем за тима ни. Олимпийската квалификация в София е като европейско първенство. Ще е тежък турнир, макар и у дома стените да помагат. Но понякога пълната зала помага, но понякога и пречи, ако не си готов. Ние трябва да помогнем на волейболистите ни да играят освободени. Да не мислят: „Какво ще стане, ако не стане…“ Трябва да сме реалисти и да ограничим фантазиите. Волейболът стана психарски спорт! Русия, когато не беше фаворит, спечели Световната лига. Дойде като фаворит на европейското и загуби от аутсайдера в този сблъсък – Сърбия. Защото Сърбия игра освободено. Ние тръгнахме с кошница, че ще станем европейски шампиони. Ние никога не сме били европейски шампиони. Как сега тръгваме, че ако не играем финал, ще е провал? Някой прекали с очакванията и с фантазиите си. Трябва да сме по-големи реалисти, да говорим по-тихо и ако може, от задна позиция да изскочим и се надскочим малко себе си.

СЕЛЕКЦИОНЕР НА БЪЛГАРИЯ?

Фиксидея да водя сега националния отбор нямам. Желание имам да поема държавния тим на родината си. Кой няма такова? Аз си вярвам, че мога да го водя добре, но може би не съм готов… Може би след година-две. Ще съм готов. Друг национален отбор да водя е изключено. Сега съм дал цялото си внимание към Сургут. Националният отбор е нещо съвсем различно. Нашият на България винаги има големи амбиции. За мен би било предизвикателство да водя България. Някога ще го направя с  удоволствие!

НАЙ-ЖЕЛАНИЯТ ЕРГЕН

Не ми остава време за личен живот. Нищо лично през последните 2 месеца. Нямах време да се усмихна, та камо ли за нещо лично. То всеки трети у нас е желан ерген. Свестните момичета са заети. Търсенето продължава! Не обръщам внимание и нямам желание на тези титли – Най-желан ерген. Не искам да съм обект на жълтата преса.