Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” ще обсъди протестни и стачни действия

2
Добави коментар
blagoevgradinfo
blagoevgradinfo

Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” ще обсъди протестни и стачни действия в системата на „Образованието“ относно намерението на правителството на република България да увеличи пенсионната възраст по рано от 2020г. и премахването на клас прослужено време.

И двете мерки ще засегнат най – много учителите и работещите в системата.
Засега до 2020 година учителите могат да се пенсионират 3 години от изискуемата за трета категория труд възраст, но синдиката смята, че категоризацията относно учителския труд трябва да се преразгледа.

Учителите в България се пенсионират с най – ниската пенсия в Европа – 110 евро средна пенсия, а съотношението между заплата и пенсия също е рекордно негативно – 40% от заплатата, срещу 70% за страните от европейския съюз.
Затова липсва инициатива за пенсиониране от учителите, а обикновено инициатор за това е съответния работодател.

Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” ще настоява за запазване на добавката за клас прослужено време, което е европейската и световна практика в образованието.

Синдиката заявява, че не е бил поканен за участие в дебати по пенсионната реформа и подобно шоково въвеждане на евентуални мерки за попълване на бюджета НОИ, е безкрайно взривоопасно и може да провокира масови учителски протести.