Йога във въздуха

48
Добави коментар
temi
temi

Йога във въздуха или т.нар. „антигравитационна йога“ представлява програма от йога упражнения, изпълнявани във въздуха. Йога във въздуха за стегната фигура и душевна хармония.

Йогата във въздуха се ражда в САЩ преди около 3 години и става все по-популярна във Великобритания, Италия, Бразилия, Мексико и дори в Южна Америка. Създател на йогата във въздуха е Кристофър Харисън – гимнастик и акробат.

Тренировката по антигравитационна йога протича в копринен хамак на около 50 сантиметра във въздуха и е с продължителност около 90 минути. Хамакът се затваря отвътре и образува нещо като пашкул около трениращия. През останалото време люлката се използва като опора на тялото за различни упражнения. Според Кристофър Харисън става въпрос за обикновена йога, но със завъртане.

Топ предимства на йогата във въздуха:

Висенето над земята балансира тялото и осигурява по-добро напрягане в областта на коремните мускули. Антигравитационната йога може да се практикува от всички без значение от възрастта, ръста, теглото или състоянието. Йогата във въздуха отпуска гръбнака. Докато си в хамака се затваряш за външния свят и се съсредоточаваш над себе си, над мислите и чувствата си. Подобрява кинестетичното усещане, което е свързано със способността на сетивните органи в ставите и мускулите да изпращат сигнали към мозъка, локализиращи позицията на крайниците в пространството.

Ето какво казва самият Кристофър Харисън за йогата във въздуха: „Майка ми искаше да започне да спортува, но имаше проблеми с гърба. Опита антигравитационната йога и опитът се оказа успешен. Напоследък толкова се популяризирахме, че започнахме да се разпространяваме и в Европа! Искаме хората да чуят за този прекрасен спорт и да разберат колко предимства има пред всички останали. Развиваме идеята вече 10 години и не сме спирали, като вече имаме специални тренировки за деца и за хора със специални нужди. Щом майка ми може да го практикува, значи всеки го може.“, рекламното послание на създателя на йогата във въздуха казва достатъчно за този модерен начин за поддържане на форма.

17.11.2011/Биляна Божилова