МиШ- МаШ с МаРиЯ

2
Добави коментар
MaryT
MaryT

Ашуре (варено жито, от турското aşure) е десерт от грухана пшеница, стафиди, захар и орехи. Това е традиционен десерт в Турция, един мит и традиция. Наричат го още Noah’s Pudding и вид обредна храна. Името му идва от арабски, в които ashura буквално означава „десета“ – че е направена от 10-ия ден от ислямски календар. Смята се, че оригиналното се приготвя с около 40 съставки – ориз, боб, леблебия, бакла, ечемик и… почти всички видове ядки и плодове, което го трудно определя като десерт – по скоро храна.
Предлагам ви един по- елементарен, но ароматен и вкусен вариант.

Необходими продукти:

1 чаена чаша жито( твърда пшеница);
1 чаена чаша захар;
50 грама счукани орехови ядки;
50 грама стафиди (може и сушени плодове накълцани на ситно );
настъргана лимонова кора;
1 супена лъжица мед;
1/2 чаена лъжичка канела;
3 чаени лъжици пшенично нишесте без оцветители.

Начин на приготвяне:

Житото се почиства, измива се и се оставя да кисне няколко часа в студена вода. Изцежда се и му се досипва още вода. Вари се на бавен огън до готовност, т.е житото трябва да е омекнало напълно.

Отделете 1/3 от него. Останалото жито прецедете през цедка или през тензух. Залейте го с водата в която сте варили и заврете отново. Към получената каша добавете размитото с малко водичка нишесте, захарта, останалите житни зърна. Варете до сгъстяване, добавете меда и стафидите, орехите. Изсипете в подходящи купички, поръсете с канела и оставете да изстине докато се желира. Поднася се студено.