Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Рибена мас | Омега-3 | Сърдечна недостатъчност

57
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Лекари от Великобритания предложиха да се използват препарати от рибена мас за лечение на сърдечна недостатъчност, съобщава The Daily Telegraph. Докладът за изследването проведено от екип, ръководен от Мартин Коуи от Кралския колеж в Лондон (Imperial College London) беше публикуван в European Journal of Cardiovascular Medicine.
 
     В изследването са участвали близо седем хиляди пациенти с хронична сърдечна недостатъчност. Част от пациентите в рамките на две години са приемали препарати от рибена мас, в които се съдържа 90% омега-3 полиненаситени мастни киселини. Членовете на контролната група са получавали плацебо.
Според изследването, при пациентите, приемащи лекарството, рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания е намалял с девет процента. Освен това при тези пациенти с осем процента е намалял рискът от повторна хоспитализация поради сърдечносъдови заболявания. В абсолютни цифри, лечението на 56 пациенти със сърдечна недостатъчност в течение на 3,9 години предотвратява един смъртен случай.
 
Хронична недостатъчност
 
Въз основа на данните, Коуи отбелязва, че броят на смъртните случаи от сърдечна недостатъчност във Великобритания ще бъде намален на 10 000 случая годишно, ако две трети от пациентите с това заболяване ежедневно консумират рибена мас.
В днешно време, лекарствата от рибена мас са показани за употреба при пациенти с инфаркт на миокарда. Коуи се надява, че въз основа на резултатите от проучването препаратите с омега-3 полиненаситени мастни киселини ще бъдат включени в настоящите европейски насоки за лечение на сърдечната недостатъчност.