Енергийни бонбони с кестени и маково семе

5
Добави коментар
lubopav
lubopav

Уикендът отново е тук, топъл, благодатен и посветен на семейството. И отново е време за вкусни експерименти. Резултатът от последния такъв е толкова успешно вкусен, че едва се отделих от пълната чиния с лакомства, за да седна и опиша как стигнах до тук.

Моето неуморно вдъхновение в здравословната кухня Ваня наскоро ми отправи едно кестеново-кулинарно предизвикателство, на което нямаше как да не обърна внимание. Още повече, от известно врме обмислях нови начини за употреба на тези прелестни есенни дарове.

Аз, въпреки голямото ми желание да се придържам към нейната рецепта, пак й изневерих – къде поради липса на продукти, къде поради разсеяност, но в крайна сметка се родиха невероятните енергийни бонбони от кестени, маково семе и … много любов.

Какво ни е необходимо:

– 500 гр. кестени – сварени и обелени
– 1 кокосов орех – счупен, нарязан и сведен до стърготини и кокосово масло с помощта на обикновена сокоизтизквачка
– 20 фурми
– 1 с.л. мед
– 3-4 с.л. сусам
– 2-3 с.л. ленено семе
– 1-2 с.л. семена чиа
– 3-4 с.л. маково семе
– мъничко вода – около 150 гр.
– какао за овалване/поръсване

Приготовление:

Семената сусам, лен и чиа се мелят или в мелничка за кафе, или в тесен съд (буркан) с пасатор. Добавят се в една голяма удобна купа с кестените и кокоса и продължават да се разбиват с пасатора. Добавяйте по малко вода, ако гъстотата на сместа го изисква. Махнете костилките на фурмите и ги прибавате към сместа, както и лъжицата мед, ако искате да ви е по-сладко, като продължавате да разбивате с пасатора. Добавете най-накрая маковите семенца и разбъркайте с лъжица, докато се омесят добре. Можете да оставите сместа за около половин час в хладилника, за да се постегне. Ако сте прекалили с водата (както аз направих :-)), можете да добавите 3-4 с.л. овесени ядки, трици, или още натрошени семенца.

А сега загребвайте с лъжичката и започнете да оформяте с ръце топченца. Поръсете ги с какао и ги подредете в подходящ съд. Оставете ги в хладилника да се стегнат.

   

И понеже все пак съм вашият съветник за добра фигура и здраве, няма как да пропусна да разкажа какви хубавини съдържат продуктите:

– Кестени – натурално лекарство, ценен хранителен продукт заради богатото си съдържание на витамини, минерали и микроелементи. В тях се съдържат витамините С, РР, В1, В2 и А. От минералните соли се срещат предимно калий, фосфор, магнезий и калий. От микроелементите най-значими са количествата на мед, флуор и силиции. Варените или печени кестени са с богато съдържание на танин и пектин. Подобряват кръвообращението, действат противовъзпалително и болкоуспокояващо, влияят добре на сърцето, храносмилателната система, лекуват анемия, лекуват рани, изгаряния, подагра, действат антитуморно.

– Сусам – изключителен източник на мед и манган, магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри. Поради голямото си съдържание на калций се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза.

– Ленено семе – От древни времена е познато като лечебна билка. Богато на есенциални мастни киселини – Омега – 3, Омега – 6 (линолова киселина) и Омега – 9 (олеинова киселина), които са източник на магнезий, цинк, витамини от В група, витамин Е и витамин А. Извлича токсините от организма, помага за: защита от сърдечни заболявания и високо кръвното налягане, лечение на възпалитени заболявания и тумори, чревни нарушения, жлъчни камъни, намалява риска от рак и забавя застаряването, подобрява състоянието на кожата при различни кожни проблеми.

– Семена чиа – една от най-полезните суперхрани. Съдържат 5 пъти повече калций от млякото, 3 пъти повече желязо от спанака, 2 пъти повече калий от бананите, 2 пъти повече протеин от другите зърна, 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките, съдържат повече Омега-3 от всеки друг природен източник, съдържат бор – минерал, който спомага за придвижването на калция към костите;  пълни са с  калций, протеини, фибри. Стабилизират кръвната захар и намаляват апетита, помагат за концентрацията, зареждат с енергия.

– Фурми – съдържат до 75% натурални глюкоза и фруктоза, а не захароза, по това те са подобни на меда. Фурмите са богати на соли и минерали. Те съдържат мед, желязо, магнезий, цинк, калий, фосфор, натрий, алуминий, кадмий, кобалт, сяра, бор. Освен това, в тях има и 23 вида различни аминокиселини, много от които липсват при другите плодове. Съдържат много витамини: E, С, В1, В2, В6, бета-каротин, ниацин, рибофламин и пантотенова киселина. Всичко това допринася за усвояемостта на въглехидратите, регулира нивото на кръвната захар и съдържанието на мастните киселини. Във фурмите има пектин и диетични фибри, които намаляват риска от някои видове рак. Те са естествен лек срещу депресия и нервни състояния.

– Маково семе – силно се препоръчва при нервни състояния, безпокойство, безсъние, хипертония. Богато е на фиброзни влакна, ненаситени мастни коселини, калций. Укрепва стените на кръвоносните съдове и понижава холестерола.

Е, решихте ли се вече да похапнете? Да ви е сладко. И ако се развихрите в кухнята – да разкажете!

Tags: енергийна храна, здравословна храна, здравословни рецепти, кестени, ленено семе, мак, рецепти с кестени, супер храни, сусам, фурми, храни-лекарства, чиа