Нахутени кюфтенца

7
Добави коментар
lubopav
lubopav

Кой казва, че кюфтетата са територия запазена само за месоядните? Ето ви една супер бърза, лесна и много, много вкусна версия на кюфтетата с които сте свикнали – здравословни вегетариански кюфтета от нахут. От дадените количества продукти излизат около 8-9 големи кюфтета. За съжаление не мога да проследя как се развива вкусът им на следващия ден… просто не останаха

Необходими продукти:

– 400 гр. нахут, сварен и отцеден
– 1 глава лук
– 1 червена чушка
– половин връзка магданоз
– 2 с.л. зехтин
– 2 щипки сол
– 1 с.л. червен пипер
– 2 с.л. смлян кимион

 

Приготовлението е съвсем елементарно.  Нахута се накисва от предната вечер – поне 8  – 10 часа. Вари се, докато омекне, измива се и се изцежда от водата (тя пожълтява). Всичките продукти се слагат в блендер и се смилат до постигането на еднородна смес, подобна на кайма. Възможно е да трябва да добавите малко вода – около 100-тина грама.

Ако не разполагате с блендер, това не трябва да ви спира. Моят блендер например се оказа, че не можа да свърши почти никаква работа (толкова са му силите явно) и се наложи да посегна към добрите стари ръчна преса и пасатор.

От получената смес оформяте кюфтенца с големина по ваш вкус, нареждате ги в намазана със зехтин тавичка и печете на поне 200 градуса, докато кюфтетата се позапекат и хванат коричка. Не проследих времето, но мисля, че не отнема повече от 20-тина минути.

Изчакайте ги да поизстинат малко, преди да ги извадите от тавичката. Гарнирайте със сезонна салата и зеленчуци по ваш вкус. Аз избрах салата от бяла ряпа и морков.

Сега, нека погледнем към хранителните стойности на продуктите, които използваме:

– Нахут: бобово растение, една от най-рано култивираните от човека култури. Един от най-богатите растителни  източници на протеини – около 20%. Съдържа лецитин, фосфор, калий, Витамини В1, В2, В6, В9, РР, А. Има нисък гликемичен индекс , тоест – отлична диетична храна е и подходяща за хора, които искат да отслабнат, но все пак не прекалявайте с него. Влияе благотворно на дейността на стомаха, а според древните египтяни и арабите – има и свойствата на афродизиак. Благоприятства понижаването на холестерола, намалява риска от рак на стомаха и дебелото черво, стабилизира нивото на кръвната захар, предпазва диабетиците от сърдечни заболявания.
Изключително богат е на целулоза и е здравословен източник на въглехидрати за хора с инсулинова чувствителност или диабет. Нахутът предпазва от твърде бързото покачване на кръвната захар след хранене – нещо, което е ценно не само за хората, страдащи от диабет.

– Кимион: В семената кимион се съдържат до 8% етерични масла, 22% мазнини, до 23% протеини, флавоноиди, кумарин, дъбилни вещества. Укрепва вътрешните органи, помага при невроза, ишиас, парализа, болки в стомаха и при разкъсване на мускулна тъкан. Кимионът е полезен при кашлица, затруднено уриниране, болки в бъбреците. Тибетските лечители използват семената от кимион за лечение на болести на стомашно-чревния тракт, конюнктивит и онкологични заболявания. Кимионът се използва като газогонно средство при децата, а чай от кимион действа успокоително на храносмилателната система.

Останалите съставки са ви добре познати и не мисля да спирам вниманието ви върху тях.

Остана само да ви пожелая добър апетит

Ако тази публикация ви допада, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодаря ви!

Tags: вегетарианска кухня, вегетариански кюфтета, здравословна храна, кюфтета от нахут, лечебни свойства на кимиона, рецепи с нахут, хранителни стойности на нахута