Какво трябва да знаем за дрехите втора употреба!

44
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Какво трябва да знаем за дрехите втора употреба!

Едва ли има някой в България, който да не е влизал в магазин , в който се продават дрехи „second hand”.  Повечето от нас ги предпочитат заради приятно ниските цени на фона на финансовата криза и стесненият семеен бюджет. Въпреки, че тези облекла са употребявани и много запазени, за да се изложат на стилажите те трябва да са третирани по определен начин.

Внимавайте с дрехите втора употреба

Има дрехи, които даже не са обличани и са на известни модни марки. Такива облекла са си истинска находка. Въобще не се замисляйте, а си ги купете. Те най-вероятно са били носени от  манекен на  някоя витрина или дарение от семейство, което има в повече. Търговците, които държат на асортимента си ги обработват допълнително освен задължителните дезинфекциране, пране и гладене. Такива дрехи са даже ароматизирани и по нищо не отстъпват на чисто новите дрехи от магазините.

Наредба за дрехите втора употреба

Даже напоследък зачестиха случаи на точно такива измами, когато собственици на магазини купуват абсолютно запазени дрехи втора употреба и после ги продават за нови. Някои пък имат връзки в „second hand” базарите,  в които им се избират най-хубавите маркови дрехи  и после ги препродават в интернет пространството. Както е казал един наш общественник „Само тарикатите успяват в този свят”.

Но да се върнем на изискванията за такъв вид стока. Всеки вече сам се е убедил , че магазини втора употреба има под път и над път. Но малцина знаят че има изискване за самият магазин. Повечето са места на бивши ресторанти или барчета.

Чл. 4. Дрехите втора употреба трябва да отговарят на следните здравни изисквания:

1. да са почистени и дезинфекцирани;

2. да са без видими дефекти и петна;

3. да са здрави.

Всяка партида дрехи втора употреба, която се продава в търговската мрежа или се предоставя като хуманитарна помощ, се придружава от документ, удостоверяващ, че е извършена дезинфекция, като се посочват методът на обработка и видът на използвания препарат.Отговорност за спазване на наредбата носят лицата, които внасят и продават дрехи втора употреба.Когато всички тези изисквания са спазени ние потребителите усещаме специфичната миризма на  тези препарати, с които са третирани тъканите.

Има  търговци, които заобикалят тези процедури и хигиената е под въпрос. Понякога може да получите алергия или не дай си боже гъбички от това.Има хора например, които вярват че ако носят такива дрехи или вещи по някакъв начин ще наследят кармата на предшественика.

Има известна доза истина в това твърдение , но това е тема на друга статия. За нас потребителите е важно да внимаваме когато си купуваме такива стоки.Самата наредба е от 2005 г. но има допълнения към нея през 2010г.Има магазини  за дрехи втора употреба, които са обособили кът продажба на  нови дрехи. Малцина знаят, че по този начин се заобикаля тази наредба, така че бъдете нащтрек когато купувате!