Късно забременяване | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането на Вашето бебе.

34
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

Жена, станала майка за първи път след 30-години вече не може да изненада никого. Една по една знаменитостите на Холивуд, които вече надминават тази възраст раждат деца. Но лекарите все още са на мнение, че една жена е нормално да роди преди 30 години.

Зачатието, износването и раждането на детето са процеси, които се регулират от хормоните. За да се изясни периода, в които една жена е нормално да роди, американските учени проведоха изследване с участието на 629 дами на различна възраст. По време на изследването медиците са измерили нивото на хормони непосредствено влияещи на фертилността на жената в продължение на 14 години. Недостигът на съответните хормони показва, че жената ще има определени проблеми при зачеването.

Оказва се, че естественото ниво на тези хормони започва да намалява след 30-тата година, а след 36-тата година липсата им става още по-забележима.

Въпреки че съвременните технологии позволяват раждането на здраво дете дори след 50 години, не всичко е толкова просто. Ако при жените на 30 години успешното изкуствено зачеване е вероятно до 26%, то при тези на 37 години то е само 9%. Освен това след тази възраст жената страда от поне едно хронично заболяване, което не влияе по най-добрия начин на бременността. Нивото на калция в организма също намалява и бебето може и да не получи достатъчно количество от него.