Произведения на изкуствата: Гауди и къщата “Батло“ – тема за Барселона – Idi.bg

88
Добави коментар
diamant
diamant

Къщата “Батло“, построена в периода между 1904 и 1906 година в сърцето на Барселона, е най-емблематичното произведение на изкуствата на брилянтния каталонски архитект. Фасадата на къщата е оригинална, с фантастичен дизайн, отразяваща богатото въображения на своя творец. Той заменя първоначалната фасада с ново покритие, направено то камък и стъкло, външните стени са реконструирани, за да могат да добият вълнообразна форма, а след това са измазани с хоросан и покрити с мозайка от фрагменти от цветно стъкло и керамични дискове.

Къщата е с приблизителна площ 5000 м ². Предната част на сградата  е с изглед към “Пасаж де Грасия“. Сградата се състои от партерен етаж, основен етаж с двор, четири допълнителни самостоятелни етажа, таванско помещение и тераса на покрива.

В горната част на фасадата, покривът е във формата на животински гръб в увеличени мащаби, чиито цветове се преливат. Гръбначният стълб, който формира декорацията на върха, се състои от огромни сферичен части във вариращи тонове от палитрата на червения и сивия цвят, които се менят в зависимост от ъгъла, под който се наблюдават. Дългата галерия, намираща се на  полуетажа, разположен между партера и първия етаж, е с панорамен  изглед към “Пасаж де Грасия“. Конструкцията й се състои от големи прозорци с  дървени рамки, които се отварят и затварят посредством  вдигане и спускане, с използването на противотежести. Дизайнът им е необичаен и благодарение на иновативната си структура стъклените плоскости могат да се отварят по цялата ширина на стената, предоставяйки красиви панорамни гледки.

На нивото на приземния етаж, полуетажа и първия етаж, върху фасадата са разположени тънки каменни стълбове, чиито форми напомнят  кости, и са украсени с типично модернистки флорални мотиви. Парапетите на балконите, имащи  формата на маски, са изработени от ковано желязо. Като цяло, фасадата е разполага с изобилие на  органични елементи и цветове, както е богата и на символика на детайлите – чудесна изложба на изкуството, която се намира  в град, вдъхновяващ  най-възвишените чувства в онези, който желаят да се докоснат до него. Къщата отразява диалога  между светлината и цветовете.

В интериора на полуетажа, който е бил резиденция на семейство Батло, Гауди е създал ново оформление, с вълнообразни вътрешни стени. От входа зала на приземния етаж се простира   железен парапет, който оформя личен за семейството вход. Масивна  дървена стълба води до залата със сводести тавани, в която капандурите на прозорците са с формата на черупки на костенурки.

Конструкцията на сградата  е изключително важна част от обновяването й. Вследствие на направените реконструкции,  светлината озарява изцяло стените, които са покрити с полирани плочки, чиито нюанси варират в синьо.  В горните сектори тоновете са по-тъмни, а в долните – по-бледи, като така се постига равномерно разпределение на светлината. Разположените на по-високо ниво прозорци са по-малки, като размерът им се увеличава със снижаване на нивото на проектиране. Под прозорците има дървени разрези, които могат да се отварят и затварят, като по този начин се осигурява добра вентилация. 

Централната  част на  стъкления покрив е заета от огромни  железни и стъклени плоскости.  Покривната структура  позволява свободен достъп на светлината, която осветява цялата сграда. Къщата “Батло“ е шедьовър с изключително съчетание на  форма, цвят и светлина. В това произведение Гауди е отразил  теорията на рационализма посредством  модерната си идея за вентилация.

Преминавайки през помещенията в къщата, посетителите ще са постоянно изненадани от елементите и декоративните детайли, които ще открият на всяка крачка. Върху вратите на всеки апартамент има табелки, проектирани от Гауди специално за къща “Батло“,  които са  написани с различен модернистичен шрифт.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3858 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност