Как да постигнем здрав дух в здраво тяло?

153
Добави коментар

Как да постигнем здрав дух в здраво тяло?

Често когато ни е тъжно или нещо мъчи душата ни, си казваме: щом надмогнем тъгата, ще се прояви радостта. Успокояваме се като си даваме обещание: щом победим гнева, ще открием любовта. Как обаче можем наистина да постигнем това по лесен и здравословен начин? Тибетският учител Тензин Уангял Римпоче ни дава отговор в своята книга „Йога на дишането и движението” (ИК „Изток-Запад”).

Авторът изследва особени учения, които показват как да постигнем лична трансформация чрез тибетската традиция Бон. Тя ни разкрива също как ние самите като личности можем да направим положителни промени в живота си и как можем да трансформираме или разширим своето съзнание, като отидем отвъд ограниченията на предубеждението и страха, отвъд границите, поставени от моделите на семейството и навиците. Само така бихме могли да открием нови решения на предизвикателствата, пред които се изправяме.

Днешните общества превъзнасят рационалния ум и се стремят да променят света чрез интелекта. Но самият начин, по който усещаме духа си, е продукт на вятъра (лунг). Способността на духа ни да е проницателен и бистър или объркан и хаотичен зависи изцяло от лунг. В други източни култури лунг се нарича прана(в индуизма е космическата енергия, която протича през тялото и го поддържа, и която се манифестира в живите същества като дишане) или ци(централно понятие на даоизма и китайската медицина, което означава жизнената енергия, космическия дух, който пронизва всички неща и им вдъхва живот). Способността на духа ни да е проницателен и бистър или объркан и хаотичен зависи изцяло от лунг. В традициите на мъдрите учения на Индия и Тибет съществува огромно знание за лунг, което не е намерило корени на Запад.

Как можем ние, европейците, да стигнем до този вятър?

Истината е, че не рационалният ум, а непосредственото, нерационално осъзнаване ни помага да превърнем своя дух в проницателен. „Йога на дишането и движението”ни запознава със силата на нерационалното осъзнаване. Тя ни учи как да достигнем до вятъра, като се свържем непосредствено с нашето тяло, с речта и с духа ни –  трите порти в тибетската традиция Бон и в будизма… Още по темата как да направим положителни промени в живота си по лесен и здравословен начин можете да научите тук!

Коментари