Позитивното – храна за душата: Честит Никулден! – митове, легенди и предания за Свети Николай Чудотворец

64
Добави коментар
Melisa
Melisa

Честит Никулден!

митове, легенди и предания за Свети Николай Чудотворец

Свети Никола се родил в знатно и богато семейство през втората половина на III век. Чичо му, епископ на град Патра, приел племенника си в храма и от този момент нататък той му служил вярно до края на дните си. Всичките дела на светеца до края на живота му през 342 г. били с благородната цел да помага на страдащите, да защитава невинните, да укрепява слабите със словото на истината и вярата, да умиротворява, да закриля изпадналите в беда, да дава изцеление на болните. И с каквото се заемел той, всичко постигал с чудна лекота, затова го наричали Николай Чудотворец.
След като родителите му починали и му оставили всичкото си имане, Св. Никола използвал цялото си богато наследство, за да върши добри дела. При това винаги се стараел да остане анонимен и тези, на които правел благодеяния, да не разберат, кой им е помогнал. Защото помнел онази Божия заповед – да правим добро скришом и да не търсим за него светска слава.
Старо предание разказва, че веднъж един много заможен жител на град Патара ненадейно изгубил състоянието си. И тъй като преди това бил привикнал към богат и охолен живот, след разорението си изпаднал в голяма беднотия и не успявал да се справи с грижите за семейството си. Трудно му било да се пребори с изкушенията на бедността и започнал все по-често да се замисля, как по-лесно, макар и по безчестни пътища, да си осигури нужните му средства за препитание на себе си и потомството – три млади момичета. Стигнало се до там, че бащата бил готов да пожертва дори честта на дъщерите си. Но това греховно намерение било осуетено от навременната помощ и щедрост на Св. Николай. След като узнал за бедственото състояние на това семейство, една нощ Божият служител подхвърлил през прозореца на къщата им голяма кесия с жълтици. Тези пари помогнали на нещастния баща да оправи личните си дела и да омъжи най-голямата си дъщеря за богат жених. Виждайки, как са се наредили нещата, Св. Никола решил по същия начин да устрои съдбата и на останалите дъщери. Минало се известно време и една нощ той пак подхвърлил в къщата им такава кесия със злато. С тях с чест и достойнство бащата омъжил и втората си дъщеря. И трета кесия със злато получил даром човекът и задомил и най-малката си дъщеря. Накрая и за себе си намерил жълтици. Чувайки отварянето на прозореца, той решил да догони странника, за да разбере кой му е подхвърлил парите и спасил честта на семейството му. Искал да му благодари за сторената добрина, затова хукнал човекът подире му с всички сили. И в мига, в който го застигнал, съзрял в него Божия пратеник. Тогава осъзнал, че действително само такъв можел да бъде той, защото само свят можел да бъде неочакваният дар, който го спасил от грях. Вероятно от тогава е останала традицията да почитат Св. Никола като закрилник на имота и парите и на този ден да празнуват всички търговци, банкери и дарители.
Друга легенда пък разказва, как веднъж Николай Чудотворец тръгнал да се поклони на Божи гроб. Но в морето се разярила страшна буря, залюшкал се корабът сред огромните вълни и един от моряците паднал от върха на мачтатата в бурните води. Виждайки, как стихията го поглъща, всички помислили, че е умрял. Тогава Свети Никола отправил своите молитви към морето, успокоил бурните вълни и възкресил моряка от мъртвите за нов живот. От тогава пък е останала славата на светеца, като повелител на морските бури и закрилник на рибарите и моряците. Затова още от древни времена, по време на морска буря жените на рибарите излизали на брега с иконата на Свети Никола и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави обратно вкъщи. И до ден днешен има поверие, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Свети Никола. Вярва се, че тя ще пази живи и здрави лодката и хората в нея от бурите и ветровете.
Паметта на Свети Никола Мирликийски Чудотворец се отбелязва на 6 декември – Никулден. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
~ . ~ . ~
Виж още:
Честит Гергьовден! – легенда за Свети Георги