На път с куче или котка – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

3
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

07.12.2011

С наближаването на дългоочакваната отпуска идва и въпроса какво да правим с домашния любимец – дали да го вземем с нас или да го оставим докато се върнем. И двете възможности имат своите добри и лоши страни. Но когато не можем да си позволим хотел за животни или да оставим кучето или котката си на приятели, ни остава само едно – да вземем косматия сладур с нас.

 

Подготовката е почти толкова важна, колкото и самото пътуване. А вашето куче или котка също се нуждаят от багаж – купички, храна, вода за из път, легло или одеяло, което да го замести. Не забравяйте и любимата играчка, четки за ресане на козината и дори хавлии, ако смятате да останете по-дълго. Ако кучето или котката ви не са пътували досега или повръщат по време на транспорт, вземете мерки от рано. Една възможност са хапчетата против повръщане – те се предписват от ветеринарен лекар. Можете да предпазите косматия си приятел и като спрете храната му няколко часа преди тръгване – но не повече от 6 за кучета и 3 за котки.

 

Удобният престой на кучето или котката в колата също не е за пренебрегване. Кучетата от едрите породи (Ротвайлер, Голдън ретривър, Немска овчарка и др.) могат да пътуват в багажника или на покритата с чаршаф задна седалка. Котките често са нервни по време на път, особено ако не са свикнали с транспортирането, затова е хубаво да имате клетка, в която да я сложите. Ако вашето животно преживява истински ужас в колата, помислете дали все пак няма начин да му го спестите.

 

Ако пътувате с куче, не забравяйте за спирките по нужда. Пригответе си каишка и нашийник, за да предпазите кучето от инцидент, в случай, че сте спрели край пътя.

 

Понякога пътуването с кола е истинско удоволствие за вашия космат другар – той се шмугва през отворената врата и чака с надежда да го повозите. Това прави пътя към желаната почивка по-приятен и спокоен.

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета и котки:

„Колко дълго да разхождам кучето си?“

„Това, дали предпочитате котка или куче, говори що за човек сте“

„На море или планина с домашния любимец (1 част)“