Високо технологични футболни обувки на Adidas и приложение ви помагат да подобрите уменията си

3
Добави коментар
bedio
bedio

Обувките F50 с чип се появиха миналият месец, докато този месец видя бял свят безплатното приложение miCoach за iPhone и iPod touch, което събира и визуализира данни безжично от чипа (поставен в кухина в обувката).

Данните предавани от чипа позволяват играчите да следят своето представяне и да измерва изминатата дистанция, максимална скорост, брой спринтове и други статистики по време на мач или тренировка. По този начин играчите могат да следят прогреса си във времето и да сравняват представянето си с това на свои приятели или да се съпоставят с едни от най-големите звезди във футбола, докато споделят информацията чрез Twitter или Facebook. Например защитникът на Бразилия и Барселона Дани Алвеш също споделя професионални съвети чрез приложението.

Новите обувки бяха изпробвани първо от суперзвездата на Аржентина и Барселона Лионел Меси по време на приятелски мач срещу Нигерия през септември.

Това не е първото високо-технологично облекло, което предизвиква раздвижване, дори в последните години някои бяха забранени. Миналата година NBA забрани 300-доларови обувки, които добавят почти 10 сантиметра към отскока на играчите. През 2010 световната федерация по плуване забрани полиуретанови и неопренови костюми след като с тях бяха счупени световни рекорди.

Обувките на Adidas не подсилват директно играчите, но предоставят задълбочени анализи, които според компанията ще са полезни за всеки играч търсещ подобрение. Очакваната цена на чипа плюс обувката е около 450 лева.

Технологията на чипа е достъпна в обувките за тичане на Adidas още от 2009-та година, но създаването на футболната обувка и приложение представляват първия преход към друг спорт. От Adidas добавиха още, че ще последват баскетболни и тенис версии през 2012 година.