Годжи бери – мощен антиоксидант

65
Добави коментар

Годжи бери – мощен антиоксидант

  Редица полезни свойства на екзотичния плод годжиоткриват експерти. Той е познат още под наименованието вълче грозде и лиций.

В Азия са консумирали годжи за по-дълъг и здравословен живот. Плодът постепенно започва да се използва като помощно средство при различни здравословни проблеми. Смята се, че е полезен срещу диабет, високо кръвно налягане, висока температура, нарушено зрение и др.

Плодовете на растението Lycium barbarum се консумират сурови, варени или сушени. Съставка са на билкови чайове, сокове, вина и лекарства.

Екстракт от годжи се съдържа и в широка гама от био козметични продукти.

Съдържанието на плода е богато на антиоксиданти и други полезни вещества, стимулиращи имунната система и понижаващи вредния холестерол, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Годжи е източник на витамин А, участващ във възстановителните процеси на организма, регулацията на синтеза на белтъците. Витаминът спомага нормалната обмяна на веществата, функциите на клетъчните и субклетъчните мембрани. Необходим е и за образуването на нови клетки.

Витамин А е нужен за правилното функциониране на имунната система и образуването на съпротивителните сили на организма срещу инфекции.

Според изследване екстракт от годжи помага за подобряване здравето на мозъка и предпазва от болестта на Алцхаймер.

Други изследвания, проучващи качествата на годжи, показват, че консумацията му е полезна и за психическото благополучие и спокойствие, отразява се на усещанията за щастие и подобрява качеството на съня.

източник puls.bg

Коментари