Почина Велко Кънев (видео) 23 14560

1
Добави коментар
Wabi-Sabi
Wabi-Sabi

Един от най-големите български актьори почина в неделя. На 63-годишна възраст след тежко боледуване си отиде великият Велко Кънев. През последните четири години той страдаше от рак на гласните струни и няколко пъти премина през тежко лечение в Германия.

Междувременно Велко Кънев излизаше на театралната сцена, където се радваше на уважението и любовта на многобройните си почитатели.

Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. Като ученик се пробва на театралната читалищна сцена и решава да стане актьор, макар че не успява да влезе от първия път в театралната академия.

Велко Христов Кънев е роден в Елхово през 1948 г. Завършва ВИТИЗ през 1973 г.

Той беше популярен в цяла България с ролите си във филмите „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Да обичаш на инат“ и др.

Заедно с Георги Мамалев и Павел Поппандов в началото на 90-те създава групата НЛО, която прави и свое телевизионното предаване.

През по-голямата част от кариерата си Велко Кънев беше част от Народния театър, на чиято сцена изигра десетки запомнящи се роли.

„Велко беше болен от рак, за който дълго време не съобщавахме“, каза директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Павел Васев, цитиран от БГНЕС.

„Той много често беше в болница на вливания и се е споминал вчера някъде надвечер“, допълни Васев.

„Великолепен актьор, ние сме състуденти. Заедно сме от 1969 година. Много добро човече, деликатен, обичлив“, каза за него директорът на Народния театър. Велко Кънев е играл в неговата дипломна работа. Васев е бил в режисьорския клас на Христо Христов, а Велко – в актьорския на незабравимия Апостол Карамитев.

„Бяхме непрекъснато заедно“, спомя си Павел Васев.

Поклонението на големия български актьор Велко Кънев ще бъде в Народния театър „Иван Вазов“, но още не се знае кога, коментира Васев. „Едната дъщеря на Велко Кънев идва от Канада, другата – от Франция“.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти