Идеалната веранда

1
Добави коментар
bgreal
bgreal

03 Август, 2007 г. – 15:45, Коментари – 0

От: Sgrada.com

В топлите и слънчеви дни, верандата предлага чудесна възможност да постоите навън и да побъбрите с приятели или съседи. В случай, че сте решили да включите това архитектурно решение в дома си, ето няколко любопитни подробности, които е добре да знаете. По своята същност думата портал, произлиза от латинското porticus и гръцкото portico като и двете означават предверие към храм със задължителното присъствие на колони. Още с колонизирането на Америка, порталът бил неделима част от къщата. Практически тези полуотворени зони преобладавали предимно в южните щати, където времето е много по-топло и позволява дълъг престой на открито.

Верандата може да има различни предназначения – когато е разположена във фронталната част на дома, тя се превръща в преходна зона между улицата и дома, докато ситуирана в задната част тя е място за почивка и релакс близо до природата. Освен всичко това верандите са атрактивен и елегантен архитектурен акцент, особено когато подхождат на стила на къщата или вилата. Според специалистите названието „веранда“ е обобщаващо понятие за преходната зона между двора и интериора на дома, но различните начини на проектиране и разполагане носят по-конкретни названия.

Покрита тераса /Porch/ В най-общ план това е покрито входно пространство, чиято линия обикновено е продължение на самата стена, а покривът е реализиран отделно от основния.

Лоджия /Loggia/ Лоджията е арковидна, покрита галерия, която е проектирана странично на къщата. Тя често е разположена на по-голяма височина и разкрива гледка към двора.

Портик /Portico/ Обикновено се проектира във фронталната част на дома или около входното пространство. Портикът се състои от покрив и колони, разположени между него и основата или парапета. Веранда /Veranda / Верандата най-често заема цялата дължина на къщата, но не е задължително да бъде разположена фронтално. Много често тя се проектира в задната част на къщата, така че да бъде в максимална близост до вътрешния двор. Покрита тераса за сън /Sleeping porch/ Като архитектурен акцент покритите тераси за сън намират най-голямо разпространение през викторианската епоха. Ð азположението й обикновенно е на второто ниво, а хората я използвали за сън и почивка през топлите дни и нощи.

Входна площадка /Stoop/ Това е малка площадка, разположена непосредствено пред самата врата на къщата или вилата. Много често срещани при нея са стълбите, които могат да бъдат повече или по-малко на брой. Когато решите да проектирате веранда за вашия дом или пък да закупите къща с такава, трябва преди всичко да се съобразите с начина, по който смятате да я използвате. По отношение на размера е препоръчително дълбочината на верандата да бъде поне 6 крачки, дължината 12-14 крачки, а височината поне 9. Това ще ви даде възможност да подредите мебели и да се радвате на удобство. Освен това важно е всички детайли като колони, греди, парапети да бъдат правилно ситуирани и добре оформени.

И тъй като удобствата винаги са на почит, може да се поглезите с вентилатор, който да поставите в подпокривното пространство. Акцент могат да бъдат сенниците или спускащи се комарници. Ако имате желание може да изградите и външна камина, около която да се събирате с приятели дори и при по-хладно време. За да се радвате прекарвате наистина приятно време на открито, добре е веднъж годишно да полагате основна грижа за верандата. Ако е изработена от дърво- то трябва да бъде импрегнирано или лакирано, така че климатичните особености да не го деформират. По материали на www.realtor.org