Шоколадово суфле | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

1
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Шоколадово суфле
От: Наталия Димитрова

 

Прочетено: 1160
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0

За 4 порции:
2 яйца
100 гр пудра захар
100 гр масло + допълнително за подмазване на формичките
100 гр черен шоколад
50 гр брашно
какао на прах
сладко от диви ягоди с цели плодове за гарниране

 

Маслото за подмазване се разтапя и с помощта на четка с него се намазват хубаво дъната и стените на 4 керамични формички за крем-карамел. Оставя се намазаното масло да се втвърди (за целта формичките може за минута да се сложат в хладилник), след което отново се намазва с втори пласт разтопено масло. Тази процедура гарантира, че сладкишът лесно ще се отдели от формичката след печене. След като и вторият пласт подмазване засъхне, дъното се напудря с какао на прах.
Фурната се включва да загрее на 200 градуса.
Яйцата се разбиват със захарта до получаване на гладък пухкав блед крем. После към яйчената смес се добавя брашното и се разбива до хубаво смесване. Маслото се нарязва на малки парчета и заедно с начупения шоколад се разтапя в купа на водна баня. Шоколадовата смес постепенно се добавя към яйчената, като се разбива хубаво с миксер.
Сместа се разпределя във формичките. На този етап сладкишът може да се остави в хладилник и да се изпече по-късно (или във фризер, ако ще се пече след няколко дни).
Фонданът се пече точно 12 мин на 200 градуса. Отгоре се получава коричка, но си личи, че в центъра е все още течен. Формичките се изваждат от фурната и се оставят 1 мин да починат, след което се обръшат в индивидуални чинии.
Всеки фондан се гарнира с ягодово сладко. Може да се поръси с пудра захар или да се добави топка сладолед. Поднася се веднага, докато е още топъл.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ