Коледна медена къщичка | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

2
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Половината брашно се смесва със студеното масло и се разбива в кухненски робот или с втриване на ръка, докато изчезнат бучките. Останалото брашно смесете със содата, канелата, солта и джинджифила. Съберете двете брашнени смеси в голяма купа и добавете захарта, разбъркайте добре.

Разбийте яйцата с меда. Добавете ги към брашняната смес в купата и разбъркайте хубаво с дървена лъжица. От получената смес омесете меко тесто.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Разделете тестото на две топки. Разточете върху хартия и с помощта на остър нож разрежете формичките – стени, покрив. Може предварително да си направите картонени шаблони, по които да изрязвате по-лесно. 

Пдредете елементите в тавичка заедно с хартията за печене и печете, поставени на горно ниво във фурната за 8-10 мин. Извадете и подравнете краишата, като изрежете където е необходимо разлели се части. С остър нож изрежете врата, а с формички за сладки – отвори за прозорци. Оставете медените курабии да изстинат.

Пресейте пудрата захар в купа, добавете малко вода и разбъркайте до получаване на хомогенна гъста каша. От хартия за печене направете фунийка. Напълнете я със захарната каша и отрежете леко от връхчето, така че да се получи тънък шприц. С него декорирайте елементите от къщата – нарисувайте керемиди по покрива и тухли по стените. За някои елементи може предварително да оцветите захарната каша със сладкарска боя. После оставете глазурата да изстине.

Останалата глазура нанесяйте по ръбовете на стените на къщичката и сглабяйте, като след залепване допълнително с шприца поставяте от глазурата от вътрепната страна на получените ръбове. Подпрете отвън стените с чаши и оставете спойката да стегне няколко часа. Направете същата сглобка и с покривите, като притискате няколко минути, докато стегне в началото.

Оставете сглобената къщичка в поднос да стегне хубаво за една нощ. На следвашия ден може да се заемете с допулнителната украса – кокосови стърготини по покрива в имитиране на сняг, желирани бонбони като капаци на прозорците, шоколадови бонбони като пънчета в „двора“ на къщата и пр. – всичко е въпрос на въображение.