Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

39
Добави коментар
boreca6
boreca6

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

health.bg
15-12-2011

В днешно време Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) е все по-често срещано състояние сред децата. По официални данни в САЩ от този синдром страдат почти 10% от децата на възраст между 4 и 17 години.

СДВХ се обуславя от начина, по който мозъкът организира информацията и се справя с импулсите, което от своя страна се отразява на поведението. Това състояние се среща в по-лека и по-тежка форма и е по-разпространено сред момчетата, отколкото сред момичетата. Ако не се лекува, то създава проблеми в училище и в съзряването на детето и затова навременното поставяне на диагноза и справяне с проблема е много важно.

Как се установява, че детето страда от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност? Поставянето на диагноза е сложно, защото за всички деца е нормално да имат отвреме на време подобно поведение.

Специалистите преценяват внимателно симптомите, които попадат в следните 3 категории:

Симптом 1: Разсеяност Детето трудно задържа вниманието си върху урок, предаване по телевизията или игра. Неговият интерес към дейностите е краткотраен и то се отегчава бързо. Често се налага да му се повтарят и да му се обясняваг отново инструкциите. Създава впечатление, че трудно възприема нова информация. Разсейва се лесно – дори и от пълзяща по стената муха. Често губи вещите си – раничката, якето си и др.

Прави грешки от невнимание за неща, които сте сигурни, че знае. Непрекъснато трябва да го подканват да завърши домашното си. Изпитва затруднение при изпълнението на училищните задължения, които изискват концентрация. Занимават го неща предимно от неговия свят и не обръща внимание какво се случва наоколо.

Симптом 2: Хиперактивност Не го свърта на едно място, особено когато се опитва да чете или върши неща, които изискват съсредоточаване. Рядко се заиграва само за по-дълго време. Непрекъснато говори и разказва нещо. Активизира се по неподходящо време и на неподходящи места, например започва да тича в магазина или да се катери по мебелите.

Симптом 3: Импулсивност   Детето е изключително нетърпеливо. He изчаква реда си, когато участва в някаква игра. Прекъсва другите, въпреки че е предупредено да не го прави. Често отговаря бързо на въпросите в клас вместо да вдигне ръка.

Детето, което страда от СДВХ не винаги проявява всички тези видове симптоми, понякога то страда само от 1 или 2 от тях.

бутони за социални мрежи