Пита Слънце

16
Добави коментар
vestitel
vestitel

Пита Слънце Вкусна Коледа
Продукти, необходими за приготвяне

300 мл. прясно мляко 200 мл. вода 1 мая (50 гр) 2 с. л. захар 1 с. л. сол, 1 кг. брашно, 4 яйца 3 с. л. кисело мляко 3 с. л. олио 75 гр. Масло 1 с. л. оцет

Начин на приготвяне

Млякото се смесва с водата и се разделя на 2 части. Към едната, която е по – топла се разтваря маята, захарта, 1 с. л. брашно, а в другата солта. После смесваме двете части в общ съд и се оставя на топло да втаса маята. Отделно изсипваме цялото количество брашно и оформяме кладенче по средата, в което счупваме яйцата (като отделяме единия жълтък за намазване), киселото млеко, олиото и се започва бъркане като се замесва меко тесто. Отива точно 1 кг. брашно. Готовото тесто се оставя да втаса, след което се дели на 3 части.

Точат се и всяка част се маже с масло и се нареждат една върху друга. Реже се на триъгълници като пица. Оформя се една топка от тестото и се слага по средата и триъгълниците се обръщат от острата страна към по широката и се нареждат около кръга по средата и така се оформят лъчите на слънцето.

Така готовата пита се оставя да втаса и преди да се изпече се взима отпечатък на крачето от детето по средата на питата. Маже се с жълтък, прясно мляко или олио, поръсва се със сусам. Пече се на 200 градуса около 30-40 минути. Като се извади от фурната се покрива с мокра кърпа. По желание може да се поръси със сусам или мак.

 

Тази рецепта сподели с нас Зорница Христова.
***

Очакваме да ни изпращате вашите вкусни идеи или домакински хитринки на електронна поща – [email protected] или в нашия форум

Създадена на 15.12.2011 г.